Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Jagodzianki krucho-drożdżowe

jagodzianki

Miesiące całe mnie tutaj nie było. Ostatni wpis pochodzi z lutego, ale tymi jagodziankami podzielić się muszę! Myślałam, że jak dzieci będą większe i nie będą mi włazić pod nogi w kuchni, to będę miała tyle czasu na rozwijanie bloga, że o cie panie! A tu dzieci duże, a czasu mniej niż jak raczkowały po podłodze. 

Ciasto krucho-drożdżowe to absolutne mistrzostwo! Oprócz tego, że bardziej mi smakuje, to dłużej trzyma świeżość niż klasyczne drożdżowe. Jagód w środku jest w opór. Tak, jak powinno być w jagodziankach. 

Zostawiam, polecam, nie pożałujecie!


jagodzianki

Składniki:
na 8 mniejszych lub 10 większych drożdżówek
  • 340 g mąki
  • 4 łyżki cukru 
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie z jagód:
  • ok. 250 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej 
Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej 
  • 80 g masła
  • 60 g cukru 
Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku wgłębienie. Dodajemy cukier, zimne masło i siekamy nożem te trzy składniki. 
  2. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki wymieszanej z masłem i cukrem.  Robimy jeszcze raz zagłębienie i wbijamy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. 
  3. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą palców. Ciasto może zostać  w miarę sypkie. Odkładamy do lodówki. 
  4. Do jagód dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Delikatnie mieszamy. 
  5. Ciasto dzielimy na 8 lub 10 części. 
  6. Każdą część rozwałkowujemy osobno i na środek nakładamy po 2-3 łyżki jagód. Brzegi szczelnie zlepiamy i układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenie było pod spodem. 
  7. Posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Jagodzianki pieczemy ok. 25 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru. 
  9. Smacznego!
drożdżówki z jagodami

12 komentarzy:

  1. Zgadzam sie, ciasto jest rewelacyjne. Robie z niego rogaliki z czekolada lub dzemem i zawsze wychodza bezbledne. Musze sprobowac z jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy12/7/22

    Fajnie, że jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy16/7/22

    Robiłam, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je już z jagodami, czarną porzeczka, truskawkami i wiśniami! W każdej są obłędne! Jak nie mam czasu smaruję je białkiem z cukrem i nie trzeba nawet kruszonki! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagodzianki wyglądają naprawdę cudownie! Myślę, że każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony ;) jednak jestem ciekawa, czy próbowałaś droga autorko wykorzystać mąkę innego typu? Myślę o zrobieniu wersji bezglutenowej i zwyczajnie zastanawiałam się nad smakiem takiego wypieku. Poza tym jeśli chodzi o dzieci, to zawsze wymagają sporo uwagi i czasu, ale wynagradzają to swoimi uśmiechami, szczególnie gdy zjedzą pyszne mamine wypieki ;) Także powodzenia zarówno z przygodą w kuchni jak i dzieciakami, oraz liczę na kolejne świetne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  7. A very appetizing, I'll take the recipe.it seems to be a real treat :)

    women’s jewelry

    online shopping in Canada

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam i są pyszne. Mając mało borówek dorzuciłam poszatkowanych truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagodzianki to po prostu klasyka, a ten przepis wygląda naprawdę sympatycznie :). Uwielbiam domowe wypieki, zwłaszcza takie, które przypominają smaki z dzieciństwa. Sama często piekę różne ciasta, ale chętnie wypróbuję i ten przepis. Zawsze szukam sposobów na kolejne, lepsze wypieki. Interesujące jest dla mnie, czy ktoś próbował dodawać do ciasta więcej wanilii albo odrobinę cynamonu? To mogłoby spowodować ciekawe efekty smkowe - moim zdaniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger