Jagodzianki krucho-drożdżowe
Miesiące całe mnie tutaj nie było. Ostatni wpis pochodzi z lutego, ale tymi jagodziankami podzielić się muszę! Myślałam, że jak dzieci będą większe i nie będą mi włazić pod nogi w kuchni, to będę miała tyle czasu na rozwijanie bloga, że o cie panie! A tu dzieci duże, a czasu mniej niż jak raczkowały po podłodze.
Ciasto krucho-drożdżowe to absolutne mistrzostwo! Oprócz tego, że bardziej mi smakuje, to dłużej trzyma świeżość niż klasyczne drożdżowe. Jagód w środku jest w opór. Tak, jak powinno być w jagodziankach.
Zostawiam, polecam, nie pożałujecie!
na 8 mniejszych lub 10 większych drożdżówek
- 340 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła
- 30 g drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ok. 250 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 60 g cukru
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku wgłębienie. Dodajemy cukier, zimne masło i siekamy nożem te trzy składniki.
- Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki wymieszanej z masłem i cukrem. Robimy jeszcze raz zagłębienie i wbijamy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto.
- Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą palców. Ciasto może zostać w miarę sypkie. Odkładamy do lodówki.
- Do jagód dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 8 lub 10 części.
- Każdą część rozwałkowujemy osobno i na środek nakładamy po 2-3 łyżki jagód. Brzegi szczelnie zlepiamy i układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenie było pod spodem.
- Posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Jagodzianki pieczemy ok. 25 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru.
- Smacznego!
Zgadzam sie, ciasto jest rewelacyjne. Robie z niego rogaliki z czekolada lub dzemem i zawsze wychodza bezbledne. Musze sprobowac z jagodami.
OdpowiedzUsuńTo wygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że jesteś:)
OdpowiedzUsuńRobiłam, są pyszne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam je już z jagodami, czarną porzeczka, truskawkami i wiśniami! W każdej są obłędne! Jak nie mam czasu smaruję je białkiem z cukrem i nie trzeba nawet kruszonki! Polecam:)
OdpowiedzUsuńJagodzianki wyglądają naprawdę cudownie! Myślę, że każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony ;) jednak jestem ciekawa, czy próbowałaś droga autorko wykorzystać mąkę innego typu? Myślę o zrobieniu wersji bezglutenowej i zwyczajnie zastanawiałam się nad smakiem takiego wypieku. Poza tym jeśli chodzi o dzieci, to zawsze wymagają sporo uwagi i czasu, ale wynagradzają to swoimi uśmiechami, szczególnie gdy zjedzą pyszne mamine wypieki ;) Także powodzenia zarówno z przygodą w kuchni jak i dzieciakami, oraz liczę na kolejne świetne przepisy.
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńA very appetizing, I'll take the recipe.it seems to be a real treat :)
OdpowiedzUsuńwomen’s jewelry
online shopping in Canada
Zapachniało latem.
OdpowiedzUsuńRobiłam i są pyszne. Mając mało borówek dorzuciłam poszatkowanych truskawek :)
OdpowiedzUsuńJagodzianki to po prostu klasyka, a ten przepis wygląda naprawdę sympatycznie :). Uwielbiam domowe wypieki, zwłaszcza takie, które przypominają smaki z dzieciństwa. Sama często piekę różne ciasta, ale chętnie wypróbuję i ten przepis. Zawsze szukam sposobów na kolejne, lepsze wypieki. Interesujące jest dla mnie, czy ktoś próbował dodawać do ciasta więcej wanilii albo odrobinę cynamonu? To mogłoby spowodować ciekawe efekty smkowe - moim zdaniem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności.
OdpowiedzUsuń