Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Oponki

oponki serowe

Oponki. Uboższe krewne pączków z różą i dalsze kuzynki kruchych faworków. Zawsze w cieniu lepiej sytuowanych churrosów i róż karnawałowych. Zrozumieć je mogą jedynie mini pączusie serowe w tym jednym dniu w roku. W Tłusty Czwartek. 

Niezręcznie się czuję pisząc o oponkach, kiedy w tle sączą się wiadomości o tym, co może się wydarzyć. W świecie, w którym mieliśmy wszystko i wydawało się niemal, że historia nie może zatoczyć tak strasznego koła, to właśnie jest bliska zaciśnięciu pętelki. Przeraża mnie to bardzo... Gdzie zmierzasz świecie? 

Zostawiam przepis na oponki. Prosty, nieskomplikowany. Dajcie im szansę. Jak nie w Tłusty Czwartek, to tydzień później. Zasługują na chwile zachwytu i zapomnienia.                     

oponki

Składniki: 
na ok. 30 szt. oponek w zależności od wielkości szklanki
  • 300 g białego zmielonego sera (półtłustego)
  • 150 g serka homogenizowanego (np. waniliowego) 
  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
oraz
  • olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem)
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie.  Do środka dajemy twaróg, serek, żółtka i pozostałe składniki. 
  2. Wyrabiamy razem dość elastyczne ciasto (mogą pozostać widoczne kawałki twarogu, nic nie szkodzi). 
  3. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części i każdą z nich osobno rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a w środku każdego mniejsze dziurki za pomocą kieliszka. 
  4. Rozgrzewamy olej (lub olej pół na pół ze smalcem) i smażymy oponki na złoty kolor z obu stron. 
  5. Odsączamy na listkach papierowego ręcznika  i od razu obtaczamy w cukrze pudrze. Jesli oponki są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, to cukier idealnie przylega do ciasta. 
  6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem środki. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor.
  7. Smacznego!
oponki

5 komentarzy:

  1. Fantastyczne oponki na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te oponki zdecydowanie NIE wyglądają na "uboższe krewne pączków". Ba! Wyglądają na solidną porcję puszystej, słodkiej przyjemności! I przy okazji stanowią przekonujący argument, by świętować tłusty czwartek częściej niż raz w roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia, oponki zjada się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia takie robiła.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger