Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta na cieście francuskim ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta z pomidorkami, szparagami i zapieczonym serem feta to taki nasz symboliczny poniedziałkowy obiad. Jest tu niemal wszystko, czego nie tkną nasze dzieci. A w poniedziałki przeważnie dzieci nie ma w domu! Franek zwykle jedzie do swojego przyjaciela, Hania idzie na rysunek, a ja mogę zrobić na obiad w końcu coś innego. 

Pandemia wykończyła moje kulinarne zapędy. Kręcenie się między garnkami i laptopem to jednak niekoniecznie jest moje ulubione zajęcie... Ale w piątkowe popołudnie wyszłyśmy z córką na miasto, na nasze opolskie targi książki.  Cudownie jest zobaczyć ludzi bez masek, uśmiechniętych, skąpanych w słońcu. W drodze na targi, zupełnie przypadkiem, spotkałam Janinę Daily... Jestem ogromną fanką jej twórczości i książki "Statystycznie rzecz biorąc", tym bardziej, że sama przepracowałam sześć lat w polskiej statystyce. Wraca normalność. 

Tymczasem sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Ostatnia więc chwila na ich przygotowanie. Następne dopiero za rok! 

ciasto francuskie ze szparagami

Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 1 pęczek szparagów
  • kilka lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (cherry)
  • ok. 200 g sera typu feta
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła 
  • pieprz czarny grubo mielony 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle. 
  3. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki (ok, 1/3 łodygi) i gotujemy przez ok. 8 minut w lekko osolonej wodzie. Dobrze, jeśli główki szparagów podczas gotowania wystają ponad poziom wody. Po ugotowaniu odsączamy i te większe kroimy wzdłuż na pół. Cieńsze zostawiamy całe. 
  4. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i  na nim rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1,5 cm). 
  5. Na cieście rozsmarowujemy podsmażoną cebulkę, na niej układamy szparagi, jeden obok drugiego. 
  6. Ser feta kruszymy w palcach i posypujemy nim szaragi. Na wierzch układamy małe pomidorki. 
  7. Całość posypujemy grubo zmielonym pieprzem. 
  8. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ostatnie kilka minut można włączyć tylko dolną grzałkę, żeby ciasto się dobrze upiekło. 
  9. Podajemy na ciepło lub na zimno. 
  10. Smacznego!
tarta ze szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger