Tarta na cieście francuskim ze szparagami
Tarta z pomidorkami, szparagami i zapieczonym serem feta to taki nasz symboliczny poniedziałkowy obiad. Jest tu niemal wszystko, czego nie tkną nasze dzieci. A w poniedziałki przeważnie dzieci nie ma w domu! Franek zwykle jedzie do swojego przyjaciela, Hania idzie na rysunek, a ja mogę zrobić na obiad w końcu coś innego.
Pandemia wykończyła moje kulinarne zapędy. Kręcenie się między garnkami i laptopem to jednak niekoniecznie jest moje ulubione zajęcie... Ale w piątkowe popołudnie wyszłyśmy z córką na miasto, na nasze opolskie targi książki. Cudownie jest zobaczyć ludzi bez masek, uśmiechniętych, skąpanych w słońcu. W drodze na targi, zupełnie przypadkiem, spotkałam Janinę Daily... Jestem ogromną fanką jej twórczości i książki "Statystycznie rzecz biorąc", tym bardziej, że sama przepracowałam sześć lat w polskiej statystyce. Wraca normalność.
Tymczasem sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Ostatnia więc chwila na ich przygotowanie. Następne dopiero za rok!
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów
- kilka lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (cherry)
- ok. 200 g sera typu feta
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz czarny grubo mielony
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.
- Szparagi myjemy, obcinamy końcówki (ok, 1/3 łodygi) i gotujemy przez ok. 8 minut w lekko osolonej wodzie. Dobrze, jeśli główki szparagów podczas gotowania wystają ponad poziom wody. Po ugotowaniu odsączamy i te większe kroimy wzdłuż na pół. Cieńsze zostawiamy całe.
- Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i na nim rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1,5 cm).
- Na cieście rozsmarowujemy podsmażoną cebulkę, na niej układamy szparagi, jeden obok drugiego.
- Ser feta kruszymy w palcach i posypujemy nim szaragi. Na wierzch układamy małe pomidorki.
- Całość posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
- Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ostatnie kilka minut można włączyć tylko dolną grzałkę, żeby ciasto się dobrze upiekło.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz