Klopsiki z młodą kapustą
Połowa maja właśnie za nami... Jak co roku w maju dopadają mnie myśli, że jeszcze tylko trzy miesiące cieszenia się słońcem (a i to nigdy nie wiadomo, co tam pogoda ma w planach), które mijają za szybko. Ani się człowiek obróci, a już jest z powrotem w jesiennych czterech literach i znowu czeka na wiosnę.
I choć tego słońca i wiosennej pogody jak na lekarstwo w tym roku, to na talerzu być musi to samo co roku. Młoda kapustka! Młode ziemniaki, szparagi, sadzone jajko i ciasto z rabarbarem. Rzodkiewka z twarożkiem, kalarepka, a za chwilę truskawki. Ta pierwsza kapusta u mnie jest zawsze klasyczna, duszona na maśle, z dużą ilością koperku, czasami z dodatkiem boczku. Do tego młode ziemniaki i delikatne klopsiki, bo z mięsa indyczego.
Gdybyście jednak chcieli spróbować podobnego dania, ale w wersji bardziej egzotycznej, to zapraszam po przepis na młodą kapustę z mlekiem kokosowym i klopsiki w sezamie (TUTAJ). Osoby, które spróbowały, piszą, że warto!
Klopsiki:
na ok. 20 sztuk
na ok. 20 sztuk
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- do smażenia: olej i masło (pół na pół)
- Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, cebulę startą na drobnej tarce, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy.
- Formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem na złoty kolor z każdej strony.
Młoda kapusta:
- 1 główka młodej kapusty
- 150 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
- mielony kminek
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Płuczemy i szatkujemy w wąskie paski.
- W dużym garnku (surowej kapusty jest całkiem sporo, ubywa jej objętości w trakcie duszenia), topimy 100 g masła, dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Podlewamy całość wodą.
- Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sporą ilością mielonego kminku.
- Na końcu dodajemy posiekany cały pęczek koperku.
- Do kapusty wrzucamy klopsiki i razem podgrzewamy.
- Podajemy z młodymi ziemniakami.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz