Drożdżówki z rabarbarem i budyniem śmietankowym
Pora pożegnać kapryśny i zimny maj czymś słodkim. Przed nami piękny, piękny weekend czerwcowy! Jak patrzyłam na prognozy pogody, to maj może się zawstydzić i wziąć lekcję na przyszłość. Wszystkie kwiaty kwitną z opóźnieniem, truskawki ciągle zielone, ale nie ma tego złego. Sezonu truskawkowego w sumie nawet jeszcze w kuchni nie zaczęłam, ale spokojnie mogę razem z majem pożegnać sezon rabarbarowy.
Szparagów też w sumie pojadłam, nawet dzisiaj, ale na nie przyjdzie tu na blogu jeszcze pora. Teraz zapraszam na drożdżówki, które miały być w sumie ciastem z rabarbarem, ale jak mam mało czasu, to często komplikuję sobie pracę jeszcze bardziej i zamiast wyłożyć, nałożyć, posypać i upiec, zaczęłam się bawić w kilkanaście małych bułeczek.
Warto było, bo wszyscy, którzy spróbowali (a było tych osób trochę) powiedzieli, że znakomite! Jedyną osobą, która została nieprzekonana do połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :)
Ciasto drożdżowe:
na ok. 12 drożdżówek
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 450-500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
- 5-6 łodyg rabarbaru (najlepiej dolne czerwone części)
Kruszonka z płatkami owsianymi:
Przygotowanie:- 100 g mąki krupczatki lub zwykłej pszennej
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 12 równych części (można na więcej mniejszych lub mniej większych). W rękach formujemy krążki, zostawiając cieńszy środek, a wyższe i grubsze brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poprawiamy wgłębienie w środku każdej drożdżówki.
- Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia, w pozostałej części rozprowadzamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- W tym czasie rabarbar myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Rabarbaru nie obieramy, nie ma takiej potrzeby. Jeśli pokrojony jest na małe kawałki nic nie będzie się ciągnąć, a rabarbar będzie miał ładny różowy kolor.
- Kruszonka: masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
- Do wgłębienia w każdej drożdżówce nakładamy sporą łyżkę budyniu. Na budyń nakładamy rabarbar (dość obficie) i posypujemy kruszonką, lekko dociskając do rabarbaru, budyniu i brzegów drożdżówki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz