Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczone warzywa

pieczone warzywa

Dziś zostawiam ulubiony obiad mój, mojego męża i córki - pieczone warzywa. Dla Franka mam albo coś innego z poprzedniego dnia, albo na siłę zjada ziemniaczki, kiełbaskę i kiszonego ogórka. 

Za oknem mamy, co mamy. Przy całej sytuacji, w której tkwimy od ponad roku, mam wrażenie, że nawet pogoda wypięła się na ludzkość. Nawet jeśli wirus nie dotknął nas bezpośrednio, nie wykonujemy zawodu, który walczy na pierwszej linii, nie straciliśmy pracy - tu umówmy się - mamy prawo czuć się przygnieceni tym wszystkim i każdy na swój sposób ma prawo przeżywać tę sytuację.

Wnoszę więc do szarej codzienności choć trochę koloru jedzeniem. Upiec można naprawdę wiele warzyw. Tutaj ziemniaczki hasselback (obrane z łupin, takie jednak lesze), cebula, papryka, koper włoski i do tego pieczarki. Na ziemniakach były gałązki rozmarynu. Obok białe kiełbaski, podsmażone na patelni. Wybieramy te z dobrym składem i do pieczonych warzyw smakują naprawdę super. 

Można upiec również marchewkę, pietruszkę, selera, bataty, buraki, czosnek, cukinię, kalafiora... dorzucić pomidorki koktajlowe. No kombinacji jest mnóstwo. Niewiele z tym pracy, trzeba tylko dodawać warzywa w kolejności zależnej od czasu ich pieczenia. Wiadomo, że twarde potrzebują więcej czasu, więc najczęściej zaczynam od ziemniaków, marchewki itp., później papryka, rzodkiewka, a na końcu cebulaste. Można je zostawić ułożone w rządkach, można też wszystko wymieszać i dodać np. ciecierzycę albo soczewicę. 

pieczone warzywa

Składniki: 
  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 kopry włoskie
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • ok. 200 g pieczarek 
  • gałązki świeżego rozmarynu 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa lub olej
  • ew. ulubione zioła
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą blaszkę smarujemy oliwą (ja wykładam zawsze papier, bo mniej mycia później). 
  2. Ziemniaki obieramy i nakrawamy tak jak w tym przepisie. Nacieramy oliwą lub olejem, solą i pieprzem, a następnie układamy na blaszce i dodajemy gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. 
  3. Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną w paski paprykę i ząbki czosnku. Dodajemy też umyte pieczarki (małe zostawiamy całe, większe można przekroić). Pieczemy kolejne 10-15 minut. 
  4. Na koniec na blaszkę dokładamy cebule pokrojoną w ćwiartki i koper włoski, również pokrojony na ćwiartki. 
  5. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. 
  6. Takie warzywa jemy z białymi cienkimi kiełbaskami, które podsmażam na patelni. 
  7. Smacznego!
pieczone warzywa


2 komentarze:

  1. U mnie też uwielbiamy pieczone warzywa. Kiedyś moje córki niezbyt chętnie sięgały po warzywa. Zjedzenie surówki było dla nich wyczynem. Szukałam różnych sposobów by je przekonać i w końcu padło na pieczone warzywa. Już sam zapach zachęcał do spróbowania i moje dziewczyny się przekonały nie tylko do tego dania, ale też do warzyw w innym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie moja córka bardzo chętnie takie warzywa zjada, ale syn nadal nie chce :) Daję mu czas, bo widzę, że smaki się z wiekiem jednak zmieniają. Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger