Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zajączki z ciasta francuskiego

zajączki z ciasta francuskiego

zajączki z ciasta francuskiego

Jestem fanką przepisów, gdzie pracy nie ma za dużo, a efekt robi wrażenie. Kiedy pokazałam TE zajączki dzieciom, zachwytom nie było końca. A że w weekend obchodziliśmy urodziny Frania, w składzie skromnym co prawda, ale za to z fajerwerkami na miarę 9-latka, to miałam idealną okazję na upieczenie dodatkowej porcji słodkości. 

Przed nami kolejne święta w tych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej. 


Składniki: 
  • 2 rulony ciasta francuskiego 
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • krem na ogonki - może to być bita śmietana usztywniona trochę żelatyną lub krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem)  lub mascarpone z roztopioną białą czekoladą (tego kremu właśnie użyłam). 
Przygotowanie:
  1. Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem. 
  2. Jeden rulon (wyciągnięty z lodówki 10 minut przed użyciem) rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masło z cukrem i cynamonem (nr 1).
  3. Dłuższe brzegi zostawiamy puste, tak na ok. 2 cm. Smarujemy je wodą. Nakładamy drugi rulon ciasta i dłuższe brzegi dociskamy widelcem. 
  4. Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm, najlepiej za pomocą noża do pizzy (nr 2).
  5. Każdy pasek zwijamy tak, jak byśmy chcieli utworzyć cyfrę 8, tylko z uszami (nr 3) i przekładamy na blaszkę. 
  6.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegem przez ok. 12-15 minut. 
  7. Wystudzone dekorujemy białym kremem w miejscu, gdzie powinien być ogonek. 
  8. Smacznego!

Zajączki z ciasta

zajączki z ciasta francuskiego

przepisy na wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger