Drożdżowe z orzechami
Na pewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę, ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów.
W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele bardziej aparat fotograficzny niż proces gotowania. Tego mam momentami po dziurki w nosie. I piszę to ja, która zawsze mówiła, że gotowanie to czas relaksu, czas dla mnie i pitu pitu :)
Tak więc odnajduję teraz przyjemność w fotografii. Tło podwieszam z tyłu do wieszaka w kuchni, który teoretycznie miał być na zioła. Najczęściej kładę na blacie stare deski (przywiezione przez kolegę z Głubczyc, z rozbiórki starej stodoły, najlepsze tło jakie mam!) albo inne tła, których trochę przez ostatnie lata uzbierałam. Z lewej strony ustawiam czarne tło. Te wszystkie akcesoria muszę najpierw znieść do kuchni z garderoby... Pokażę kiedyś tak zwany backstage :) Z prawej lekko przysłaniam roletę w oknie. Aparat stawiam na statywie, robię kilka zdjęć próbnych i włączam funkcję samowyzwalacza. W telefonie mam aplikację zsynchronizowaną z aparatem. Telefon mam przy sobie i widzę podgląd zdjęcia na ekranie. Klikam "zrób zdjęcie" i mam dwie sekundy na posypanie ciasta cukrem pudrem. Dużo przygotowań, jeszcze więcej sprzątania.
Czasami się zastanawiam, jak kiedyś dzieci będą wspominały to moje hobby... czy będę matką- pasjonatką, która robiła bałagan i ustawiała wszystkie akcesoria pod te swoje zdjęcia czy matką - zołzą, która nie pozwalała nic zjeść, zanim zdjęcie nie zostanie zrobione.
forma o średnicy ok. 18 cm
- 180 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 90 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 80 g masła
- 150 g orzechów (miałam orzechy nerkowca)
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
- Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, do tzw. białości.
- Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy utartą masę jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy).
- Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypując stolnicę mąką. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło wymieszane z posiekanymi orzechami i cukrem. Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i rozcinamy (również wzdłuż) rulon na dwie części.
- Podnosimy jedną część i układamy w wysmarowanej masłem formie, zwijając jak spiralę. Dodajemy na wierzch drugą część w ten sam sposób, starając się, aby nacięta część wystawała bardziej na zewnątrz.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz