Zapiekane roladki z bakłażana
Zapraszam na mój obiad. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane fetą ze szpinakiem, zwinięte i zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Bardzo, ale to bardzo moje smaki. Niestety, a może i stety, nikt ich u mnie nie podziela :) Jeśli więc robię takie danie, mam dla siebie na trzy dni. Jak to się mówi: więcej dla mnie.
Dziś zrobiłam bardzo podobny zestaw. Zamiast bakłażana - cukinia, zamiast fety - ricotta, zamiast roladek - lasagne. Dla dzieci miałam obiad z wczoraj, mąż zjadł w pracy. Nie rozumieją mnie w tych smakach zupełnie... Jak ja ich wychowałam? I po kim oni tak mają?
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- olej lub oliwa
- 250 g sera feta lub ricotta
- 1/2 tafli mrożonego rozdrobnionego szpinaku (ok. 200 g przed rozmrożeniem)
- 3-4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól (jeśli używamy ricotty, jeśli fety - to jest już ona wystarczająco słona
- opakowanie krojonych pomidorów w zalewie (puszka lub kartonik)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
- Bakłażana kroimy na dość cienkie plastry. Z jednego wyszło mi w sumie 9 szt.
- Każdy plaster solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok. 10 min, aż puszczą sok. Po upływie tego czasu odciskamy wodę, którą wydzieliły, za pomocą papierowych ręczników.
- Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzewamy smarujemy oliwa lub olejem i grillujemy plastry po 2-3 minuty z każdej strony.
- Przygotowujemy nadzienie. Szpinak odparowujemy w rondlu, dodajemy starty ząbek czosnku, ser feta lub ricottę i podgrzewamy całość, mieszając, aż ser połączy się ze szpinakiem. Można zwiększyć temperaturę, żeby ew. woda całkowicie odparowała, a nadzienie zgęstniało. Dodajemy posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku pieprzem. Soli dodajemy tylko w przypadku, jeśli używamy ricotty.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i mieszamy z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na każdy plaster grillowanego bakłażana nakładamy masę szpinakową i delikatnie zwijamy (lepiej nakładać na szerszy koniec i zwijać ku węższemu).
- Na spód naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu pomidorowego, układamy na nim roladki, polewamy resztą sosu. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
- Zapiekamy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na ostatnie 10 minut można włączyć mocne górne grzałki (u mnie funkcja "górny grill"), żeby ładnie przypiekła się mozzarella.
- Smacznego!
super przepis
OdpowiedzUsuńBakłażana w takim wydaniu jeszcze nie jadłam 😊 Świetna propozycja 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń