Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczona brukselka

brukselka inaczej

Oto odczarowana brukselka ze szkolnej stołówki. Kojarząca się z małą kapustą i niekoniecznie miłym zapachem. W internecie drodzy Państwo jest wszystko, nawet sposób na polubienie znienawidzonej brukselki! 

Nigdy jej fanką nie byłam. Trochę u mnie z brukselką jak z bobem No wiem, że jest, jak nie ma wyboru, to zjem, ale żeby się zachwycać i polecać innym to już nie bardzo. Czego jednak nie robi rok 2020 z człowiekiem zamkniętym w domu? ;) Otóż pcha go do kuchni i testuje kulinarną cierpliwość własną i domowników. 

Pieczone warzywa w konfiguracjach wszelakich to moje tegoroczne odkrycie. Do grona wybrańców dołączyła i brukselka. Pytanie brzmi: dlaczego tak późno? Dlaczego mając ponad 40 lat odkrywam na nowo smak warzywa, które przecież znam tak dobrze od dawna? Może to dzięki dodatkom? Na pewno nie pozostają one bez znaczenia, bo same smakowite kąski są w tym daniu. Na drugi dzień, kiedy makaron wymieszałam z brukselką i resztą, podsmażyłam na patelni, smakowało jeszcze lepiej. Do powtórzenia na pewno!

brukselka na obiad

Składniki: 
  • 500 g brukselki 
  • 200 g wędzonego boczku 
  • garść suszonej żurawiny 
  • orzechy pekan 
  • ser z niebieską pleśnią
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków, które najczęściej są uszkodzone. Następnie brukselki myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i każdą główkę kroimy wzdłuż na pół. 
  2. Brukselki wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone.  
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. 
  5. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 
  6. Przed końcem pieczenia do brukselki dodajemy podsmażony boczek, pekany i żurawinę. Mieszamy i pieczemy razem ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem z niebieską pleśnią. 
  7. Podajemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy jako osobne danie. Ja podałam z makaronem, a podsmażone na drugi dzień razem z makaronem spaghetti na patelni, całość smakowała jeszcze lepiej. 
pieczona brukselka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger