Orzeszki
Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku.
Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie, a w opakowaniu jest 10 foremek, co oznacza, że jednorazowo w piekarniku mogę upiec jednocześnie zaledwie 5 ciasteczek. Zabawy miałam więc trochę, bo wyciągałam gorące, musiały wystygnąć i dopiero po chwili mogłam piec kolejne. Jeśli więc zamierzacie kupić foremki - to polecam od razu większą ilość, aby za jednym razem móc upiec więcej.
Są jeszcze takie specjalne patelnie, jednak nie miałam z nimi do czynienia i ciężko mi powiedzieć jak się sprawdzają. Są też formy silikonowe i coś jak gofrownice, ale ich też nie testowałam. Te moje foremki kosztują grosze i też dają radę, orzeszki piecze się na tyle rzadko, że spokojnie wystarczą te zwykłe metalowe.
Krem zrobiłam z masła, kajmaku, mleka w proszku i mielonych orzechów. Bomba kaloryczna straszna. STRASZNA. Ale jaka dobra... :)
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane schłodzone masło i resztę składników. Wyrabiamy jednolite i dość elastyczne ciasto.
- Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
- Następnie odkrawamy po kawałku, rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości i okrągłą foremką wycinamy kółka.
- Foremki przed pierwszym pieczeniem lekko nacieramy w środku olejem i dociskamy ciasto (po jednym kółku na pół orzeszka).
- Foremki z ciastem umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
- Upieczone orzeszki przekładamy do miski lub na kratkę, a czynności z pieczeniem powtarzamy do momentu, aż skończy się nam ciasto.
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- ew. 3-4 łyżki mleka w proszku
Przygotowanie:
- Masło ucieramy i dodajemy po jednej łyżce masę kajmakową, a następnie mielone orzechy i ew. mleko w proszku.
- Kremem napełniamy jedną połówkę, zamykamy orzeszka drugą. Orzeszki odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aby masa stężała.
- Posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Ja serdecznie polecam kupić taką starą formę, na kuchenkę gazową. Robi się szybko i zdecydowanie wygodniej niż w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńTo na pewno, bo z tymi 10 połówkami to się trochę narobiłam :))
Usuń