Murzynek
Ta forma na bakowe ciasta musiała być moja. Upatrzyłam ją sobie kilka lat temu, niestety kosztowała blisko 200 zł i nie wydałabym takich pieniędzy na blaszkę do ciasta, choćby była powlekana złotem. Co jakiś czas wypatrywałam ją w internetowych sklepach, dodawałam do koszyka, choć i tak wiedziałam, że nie kupię. Czekałam na promocję, ale się nie doczekałam.
Aż wczoraj zaszłam do Duki, bez żadnych planów zakupowych i patrzę - taka jak ta, którą chciałam, tylko jakieś trzy razy tańsza. 49 zł to zawsze lepiej niż 194 złote (dokładnie tyle kosztuje z firmy Nordic Ware). Podejrzewam, że po moim poście wczorajszym na FB kilka sztuk Duka sprzedała :)
Forma jest solidna, ciasto odeszło z niej bez najmniejszego problemu. O identycznym wzorze są również silikonowe, ale do nich nie jestem przekonana. Na pierwszy rzut poszedł murzynek, tym samym załatwiłam część drugiego śniadania do szkoły ;) A murzynek taki klasyczny, PRL-owski, tyko zamiast margaryny było masło. Smak dzieciństwa. Jednak zamiast prodiżu - wytworna w swym kształcie forma.
- 200 g masła
- 150 ml mleka
- 250-280 g cukru
- 3 duże łyżki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 średnie jajka
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.
- Do chłodnej masy wbijamy jajka, dodajemy powidła i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera lub drewnianej łyżki.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka..
- Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto możemy polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego!
Nie dziwię się, forma jest piękna. Ciasto wygląda wspaniale! Też jestem koneserką kształtnych foremek!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Forma jest naprawdę zacna!
Usuń