Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Naleśniki z mąki kasztanowej wg J. Oliver'a


Przepis na naleśniki z mąki kasztanowej pochodzi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a. To jedna z moich ulubionych książek kucharskich. Jest oblepiona kolorowymi karteczkami i wciąż czeka wiele przepisów do wypróbowania. Powinnam tutaj napisać, że brakuje mi czasu na ich realizację, ale skłamałabym. Czas by się znalazł. Brakuje konsumentów :) 

Kiedy zapowiedziałam naleśniki z mąki kasztanowej, padło pytanie: a co dla nas na obiad?? No odpowiedź ciśnie się tylko jedna na usta. Ale to przemilczmy. Zjedli zwykłe naleśniki i nie wiedzieli co stracili. Ja rozkoszowałam się słodkawym posmakiem mojego dania, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i szynki serrano. 

Dodatkowo, mój mąż doznał szoku już w momencie, kiedy kupował mąkę kasztanową. A działo się to w czasie największych ograniczeń z powodu pandemii, tylko on wychodził i robił zakupy. I za 250 g mąki zapłacił 22 zł. Ale kupił :) Chyba jednak kocha i wspiera moje blogowe wybryki :) Normalnie poszłabym sama, kupiła i ceny by nie poznał, ale w kwietniu nosa za drzwi nie wystawiałam. A jak już wyszłam, to do sklepu oddalonego o jakieś 700 m od mojego miejsca zamieszkania, szłam 3 kilometry i jakieś 40 minut. Nigdy tak z wyjścia na zakupy spożywcze się nie cieszyłam. 

Naleśniki z mąki kasztanowej do dań kryzysowych nie należą, ale czasami warto zaszaleć ;) Mnie smakowały bardzo! Mąka kasztanowa ma specyficzny słodkawy smak. Domyślam się, że nie każdeu może smakować, ale ja lubię takie kombinacje. 


Składniki na 3-4 naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki kasztanowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej 
  • gałązki świeżego rozmarynu 
  • 4-6 plastrów szynki długo dojrzewającej 
  • ser żółty (w oryginalnym przepisie Gruyère) 
Przygotowanie:
  1. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy mąkę. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki, a jeśli za gęste - więcej mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Na patelni rozprowadzamy kilka kropel oleju lub oliwy i na rozgrzaną kładziemy kilka gałązek rozmarynu i kilka kawałków porwanej szynki. Podsmażamy przez chwilę, a następnie rozprowadzamy gałązki i szynkę równomiernie na całej patelni. Wylewamy pierwszego naleśnika. 
  3. Gdy ciasto zacznie się ścinać, posypujemy startym serem, a gdy przyrumieni się od spodu, składamy go za pomocą łopatki na pół i posypujemy serem. Następnie składamy jeszcze raz i przewracamy na drugą stronę (wierzch również możemy posypać serem). 
  4. Tak samo smażymy kolejne naleśniki. Pasuje do nich letnia lekka sałatka. 
  5. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger