Kawowa owsianka z owocami
Jedno z najprostszych śniadań wszech czasów. Owsianka! Miałam długą przerwę. Pamiętam z dzieciństwa jako jedną z zup mlecznych, później długo długo nic - odrzuciłam na wiele lat mleko. I to nie ze względów zdrowotnych, po prostu nie znosiłam jego smaku. Wróciłam po latach... Nie piję mleka często, ale jak mam zrobić owsiankę, to nie wyobrażam sobie wersji na wodzie :)
Owsianki lubi Franek, Hania nie przepada. Kto by pomyślał, nie? Córka, która ma 12 lat i zaskakuje mnie w kuchni coraz bardziej, sama piecze, podgrzewa obiady, szuka w internecie pomysłów, a zwłaszcza co zjeść na śniadanie, na hasło "owsianka" kręci nosem.
Dzisiaj w wersji z kawą (można dodać espresso, rozpuszczalną lub inkę). Smak jest rewelacyjny, o ile lubi się aromat kawy :) Bardziej dla dorosłych, niż dla dzieci, choć z inką może zjedzą? Kawę zawsze można zastąpić dodatkiem czekolady, kakao czy cynamonu. A jako dodatek - owoce. Najlepiej te sezonowe, świeże, choć u mnie resztki z zamrażarki, które zmiękły pod wpływem ciepłej owsianki.
Gęstość owsianki zależy rzecz jasna od gustu. Wolę rzadszą, ale gęsta też jest niczego sobie :)
Składniki na dwie porcje:
- ok. 350 ml mleka
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- owoce
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy płatki, kawę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8 minut.
- Do lekko przestudzonej, ale dalej gorącej dodajemy miód lub syrop klonowy, mieszamy i przekładamy do miseczek.
- Na wierzchu układamy ulubione owoce i podajemy.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz