Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado
Mam w domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji.
Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym zestawie i pech chciał, że poprosiłam o jej kupienie męża, który wychodził z dziećmi na spacer :) Były placuszki z mąki ryżowej, ciasto bananowe z mąki owsianej... I to wszystko czeka w kolejce tutaj...
Na pierwszy rzut idą pity razowe z domieszką mąki graham. Ostatnie dwie, które nie zmieściły się na blachę i piekłam za drugim razem, lekko przypaliłam. Nie nadawały się do wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł.
Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa owoce awokado, a ja tylko pół :)
- 15 g świeżych drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- 135 g mąki pszennej razowej
- 65 g mąki graham
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z ciepłą wodą (nie powinna przekraczać 50 st. C).
- Dodajemy obie mąki, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Z podrośniętego ciasta urywamy kawałki (w sumie powinno wyjść ok. 6 pit) i formujemy kulki wielkości małej bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Każdą kulkę rozwałkowujemy na dość cienki placek (w grubszych nie zrobi się poduszka).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut.
Dip awokado:
- 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- kilka płatków suszonego chili
Przygotowanie:
- Awokado rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy jogurt oraz majonez.
- Doprawiamy rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli i kminem rzymskim.
Kurczak:
- pojedyncze piersi kurczaka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbir
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy oliwę (lub olej) ze startym imbirem, papryką, kurkumą, solą i pieprzem.
- Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Smażymy na złoty kolor.
Pity nacinamy z jednej strony, w środku smarujemy dipem, nakładamy kurczaka i ulubione dodatki ( u mnie to co miałam, czyli szpinak, papryka, ogórek i ciecierzyca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz