Pieczona czerwona kapusta
Dziś zapraszam na pieczoną czerwoną kapustę. Warzywo tak smaczne, a tak rzadko pojawiające się w mojej kuchni. Błąd, błąd, błąd!! Na szczęście do naprawienia. Dzisiaj w wersji pieczonej. Jako dodatek do mięs albo do samodzielnego spałaszowania.
Kapusta jest słodka w smaku, miękka, te bardziej upieczone liście są chrupiące. Pod koniec pieczenia dodałam ser z pleśnią, a jak lekko roztopił dodałam trochę chutney'a figowego (kupiony kiedyś w Lidlu) i posypałam orzechami włoskimi. No niebo w gębie! Teraz tylko tak sobie myślę, że przydałby się jeszcze sos balsamico. A mam, tylko o tym nie pomyślałam. Nic straconego jednak, bo taką kapustę jeść będę na pewno częściej .
Mnóstwo przepisów na dania z czerwoną kapustą znajdziecie na Pintereście (jak to koszmarnie się odmienia!). Takiej pieczonej kapusty jest tam sporo, co jedno zdjęcie to piękniejsze! Jest też zupa krem, którą niedawno robiłam i wkrótce zagości na blogu.
Składniki:
- 1 główka małej lub średniej (ew. 1/2 dużej) czerwonej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Kapustę kroimy na kawałki - grubsze plastry lub ćwiartki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.Odwracamy kapustę i powtarzamy czynność.
- Cebulę kroimy na ćwiartki i dorzucamy dodajemy do kapusty.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż cieńsze liście staną się kruche i lekko brązowe na krawędziach.
- Pod koniec pieczenia nałożyłam na jeden kawałek kapusty kawałek trochę sera pleśniowego, a po wyjęciu z piekarnika dołożyłam chutney figowy i orzechy włoskie.
- Smacznego!
Właśnie siedzi w piekarniku. Zamierzam podać z konfiturą z czerwonej cebuli z czarnuszką i sosem balsamicznym. ��
OdpowiedzUsuńPerfecto 👌
Usuń