Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką
Zdążyłam zerwać rabarbar przed deszczem. Nie widziałam w tym przededniu maja innej dla niego opcji - musiał połączyć się z ciastem kruchym. Wytoczę się dosłownie po tej kwarantannie... ale jak na majówkę - nawet w czasie pandemii - nie upiec ciasta z rabarbarem?
To ciasto, jak przeczytacie skład i opis, nie jest takie do końca kruche. Klasyczne kruche bardziej pasuje mi do tart, a tutaj chciałam mieć coś pomiędzy kruchym a ucieranym, ale jednak bardziej kruche :) Połowę masła zastąpiłam więc olejem, co już kiedyś przetestowałam, jak okazało się, że zabrakło mi w lodówce masła. I to jest zamiennik-pewniak, jeśli to ciasto kruche ma być po trochu być też ucierane.
Sam sposób wykonania też bardziej przypomina przygotowanie babki, bo najpierw jest ucieranie, a później zagniatanie. Do kruchego zwykle daje się też same żółtka, jest wtedy lepsze, ale jeśli nie mam w planach bezy do ciasta, to zwykle pozostaje dylemat co z tymi białkami robić. A że to ciasto trochę ucierane to dałam całe jajka jak do ucieranego.
Może ktoś odważy się spróbować :)
Ciasto:
na blaszkę o wymiarach ok. 21x25 cm- 370 g mąki
- 100 g masła
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
oraz
- rabarbar (8-10 łodyg)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Mieszamy i do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wyrabiamy dość miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei to dosypujemy więcej mąki.
- Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- W tym czasie myjemy rabarbar, suszymy i kroimy na kawałki (1-1,5 cm). Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
- Przygotowujemy kruszonkę.
(duża porcja)
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie:
- Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu).
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto, dociskając i wyrównując brzegi.
- Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, pozostałe 2 łyżki dodajemy do rabarbaru z cukrem i mieszamy. Taki rabarbar wykładamy na ciasto. Bułka tarta wchłonie podczas pieczenia sok.
- Rabarbar obficie posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 45-50 minut. Jeśli góra jest ładnie zezłocona, można ciasto przykryć w trakcie pieczenia papierem do pieczenia.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz