Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Puszysta babka cytrynowa


Babkę upiekłam w lutym, wyciągnęłam świąteczne lampki - zajączki, jajeczka, zrobiłam zdjęcia i ze smakiem zjedliśmy ciasto na deser. Za oknem padał deszcz, było szaro, buro i zimno. Marzyłam o kwietniu, wiośnie i świętach takich jak w zeszłym roku. Marzyłam o schowaniu kozaków i zimowych kurtek. O rowerze i sportowej bluzie. 

Mamy kwiecień, piękną pogodę i święta za parę dni. Nie cieszą schowane ubrania i myśli o rowerze. Mierzymy się z nową rzeczywistością, którą do tej pory oglądaliśmy na Netfliksie. Sama myśl o świętach powoduje u mnie ścisk w żołądku. Mieliśmy świętować 60 rocznicę ślubu moich teściów. 60-tą!! Będą w tym czasie sami i musi nam wystarczyć zwykły telefon.

Zapamiętamy ten czas na zawsze, bez względu na to w jakim stanie każdy z nas z tego wyjdzie.  Mąż mi często powtarza, że ja mam dobry charakter na takie kryzysy, bo pomimo wrodzonej melancholii, zawsze widzę więcej plusów niż minusów.

Niech te święta więc bez względu na wszystko - będą wesołe na tyle, na ile być mogą. Niech niesie się odgłos tłuczonych jajek przy wielkanocnym śniadaniu, niech leje się woda w poniedziałek, niech na stole nie zabraknie ulubionych smakołyków, a w sercu nadziei. 


Składniki:
wymiary dna keksówki: 22 cm x 8,5 cm
  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 lub 12%
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 cytryny 
Przygotowanie:

  1. Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. 
  2. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i startą skórkę (przed starciem cytrynę parzymy wrzącą wodą). 
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do zmiksowanej masy.
  4. Osobno ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
  5. Keksówkę o wymiarach 22 cm x 8,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do środka ciasto. 
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 50-60 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
  7. Po upieczeniu studzimy. Wystudzoną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub polewą. 
  8. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Zobaczysz będzie dobrze !!!
    Napewno za niedługo będzie po wszystkim!!!
    Trzeba się cieszyc tym co jest ja jutro robię Twoje drożdżowe z pomarańczą jest kosmiczne :))) i tą babkę cytrynową też śmignę jak szaleć to szaleć :)
    Wesołego ALLELUJA ściskam Świątecznie !!!z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pomarańczową też w tym roku robię dla teściów! Mąż poda przez okno :) Wszystkiego, wszystkiego dobrego ♥️ Ściskam 🥰

      Usuń
  2. Chyba wyprobuję :) a jaką śmietanę dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana najlepiej 18 %, może być też 12%. Zaraz dodam do przepisu :)

      Usuń
  3. Anonimowy10/4/20

    W składnikach jest śmietana 2lyzki a w przepisie jej brak, to jakiś błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabrakło przy wykonaniu, śmietana ma być :) Dziękuję za czujność, już poprawiam.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger