Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kotlety jajeczne

kotleciki jajeczne

Miałam to szczęście albo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków. Nie poznałam nigdy przedszkolnego szpinaku, przedszkolnych zup mlecznych ani kotlecików z gotowanych jajek. 

Jajka, których użyłam do przygotowania tych kotlecików, to nasze  tegoroczne wielkanocne pisanki. Nie trzeba się szczególnie przyglądać, żeby dostrzec ich fragmenty ;) Białko jak zwykle zafarbowało, ale co tam. Lepiej spożytkować niż wyrzucić, bo fragmentami niebieskie. 

Dzieci na wieść o kotlecikach jajecznych bardzo się ucieszyły, bo skojarzyły się z przedszkolem. Kolorowe kawałki białka wprawiły w zachwyt i osłupienie. Ale kiedy przyszło do jedzenia, to stwierdziły, że w przedszkolu jednak były lepsze :) 

Niestety, nie znam receptury przedszkolnej.... mnie smakowały, mężowi też... ale wiecie - ja nie wiem jak takie kotlety smakowały w przedszkolu ;) Marzy mi się do nich marchewka z groszkiem i tłuczone ziemniaki, ale to już następnym razem, jak będzie można do sklepu wyjść po byle pierdółkę. Na razie musi mi wystarczyć ćwikła, która została po świętach. 

kotlety jajeczne

Składniki:
na ok. 10 sztuk
  • 6-7 ugotowanych na twardo jajek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 1 surowe jajko 
  • ew. posiekany świeży szczypiorek lun natka pietruszki 
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Jajka wkładamy do zimnej wody i od momentu wrzenia wody, gotujemy przez 8 minut. Możemy dodać trochę sody oczyszczonej, to ponoć ma wpływ na łatwiejsze obieranie jajek ze skorupek. 
  2. Ugotowane jajka studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  3.  Bułkę tartą moczymy w ciepłym mleku do momentu, aż napęcznieje. Powinna powstać gęsta masa. 
  4. W większej misce mieszamy posiekane jajka, bułkę namoczoną w mleku, surowe jajko. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. 
  5. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub ręką. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w sypkiej bułce tartej. Smażymy po kilka minut z obu stron po kilka minut. 
  7. Smacznego!
kotlety jajeczne

5 komentarzy:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger