Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem


Ciasto tak czekoladowe i kaloryczne, że słabo mi na samą myśl :) Jesz jeden kawałek i masz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję. 

No, to z taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart ;) 

W miesiącach jesienno-zimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach.  

Całość można przełamać kwaśną konfiturą, na przykład z czarnej porzeczki lub agrestową. Wystarczy spodni blat przed nałożeniem kremu posmarować ulubionymi przetworami, a na to dopiero wyłożyć masę. 

ciasto pijana ślwka

1. Składniki na ciasto:
(piekłam na blaszce o wymiarach ok. 21 x 26 cm) 
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki mleka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  1. Masło, cukier, mleko, kakao topimy w większym rondelu.
  2. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i powidła śliwkowe, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka.
  3. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.
  5. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
  6. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części.
2. Śliwki:
  • ok. 400 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta)
Przygotowanie:
  1. Śliwki siekamy i zalewamy rumem. 
  2. Podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
3. Krem czekoladowy do przełożenia:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki wrzątku
  • 3/4 śliwek namoczonych w rumie

Przygotowanie:
  1. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce. 
  2. Czekoladę topimy (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) i łączymy z masą, ubijając delikatnie mikserem. 
  3. Żelatynę zalewamy 1 łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w kremie czekoladowym. 
  5. Do masy dodajemy śliwki namoczone w rumie. 
  6. Tężejący krem wykładamy na połowę ciasta nasączonego rumem i przykrywamy drugą połową ciasta również nasączonego alkoholem.  
4. Czekoladowy ganache:
  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/4 śliwek nasączonych w rumie

Przygotowanie:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą.
  2. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śliwki nasączone w rumie i odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. Gęstą polewę nakładamy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  4. Kroimy, kiedy polewa zastygnie. 
  5. Smacznego!





2 komentarze:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger