Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem
Ciasto tak czekoladowe i kaloryczne, że słabo mi na samą myśl :) Jesz jeden kawałek i masz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję.
No, to z taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart ;)
W miesiącach jesienno-zimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach.
Całość można przełamać kwaśną konfiturą, na przykład z czarnej porzeczki lub agrestową. Wystarczy spodni blat przed nałożeniem kremu posmarować ulubionymi przetworami, a na to dopiero wyłożyć masę.
(piekłam na blaszce o wymiarach ok. 21 x 26 cm)
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanki mleka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Masło, cukier, mleko, kakao topimy w większym rondelu.
- Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i powidła śliwkowe, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka.
- Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
- Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części.
2. Śliwki:
- ok. 400 g suszonych śliwek
- 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta)
Przygotowanie:
- Śliwki siekamy i zalewamy rumem.
- Podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
3. Krem czekoladowy do przełożenia:
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 łyżki wrzątku
- 3/4 śliwek namoczonych w rumie
Przygotowanie:
- Kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Czekoladę topimy (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) i łączymy z masą, ubijając delikatnie mikserem.
- Żelatynę zalewamy 1 łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
- Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w kremie czekoladowym.
- Do masy dodajemy śliwki namoczone w rumie.
- Tężejący krem wykładamy na połowę ciasta nasączonego rumem i przykrywamy drugą połową ciasta również nasączonego alkoholem.
4. Czekoladowy ganache:
- 100 g śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/4 śliwek nasączonych w rumie
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą.
- Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śliwki nasączone w rumie i odstawiamy do wystygnięcia.
- Gęstą polewę nakładamy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Kroimy, kiedy polewa zastygnie.
- Smacznego!
jaka pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie ; ) Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń