Świąteczna granola
Domowa świąteczna granola. Pachnąca cynamonem i pomarańczową skórką. Brakuje mi jedynie w niej orzechów, niestety nie miałam. Dałam łuskany słonecznik, który zawsze dodaję do granoli, bo bardzo lubię jego lekko przypieczony smak.
Nie bez powodu publikuję zdjęcia przed świętami, bo granola w ładnym słoiczku może być miłym symbolicznym prezentem mikołajowym lub od gwiazdki. Bardzo lubię grudzień i domowe przedświąteczne szaleństwo.
Pierniczki mamy już upieczone i schowane do pudełek, zostało dekorowanie. Kilka dostanie Mikołaj w nocy z czwartku na piątek. To już chyba ostatni rok, kiedy Franek wierzy... Choć ma pewne wątpliwości, bo chce przygotować wnyki i inne zasadzki, żeby wchodzący przez komin Mikołaj narobił hałasu :) Kiedy ten czas uciekł?
- 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 1 jabłko (starte razem ze skórką)
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. 10 szt. suszonych moreli
- ok. 10 szt. suszonych śliwek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Wszystkie składniki (oprócz suszonych moreli i śliwek) wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez ok. 15-20 minut, mieszając kilkukrotnie podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły.
- Kiedy granola jest przypieczona, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Dodajemy pokrojone morele i śliwki. Mieszamy i przekładamy do słoika.
- Podajemy z jogurtem naturalnym, mlekiem lub traktujemy jako przekąskę.
- Smacznego!
Piękne zdjęcia! Zrobię przed świętami i dam znać :) Pozdrowienia z Wadowic, K.
OdpowiedzUsuń