Pizza Prosciutto z rukolą
Kilka tygodni temu, w piękny słoneczny, choć trochę wietrzny dzień, poszliśmy na spacer, a na koniec spaceru do Pizzy Hut. Najpierw był plan, żeby pizzę zrobić w domu, ale zanim pizza wyskoczyłaby na stół, umarlibyśmy wszyscy z głodu.
Śmiem przypuszczać, że była to nasza ostatnia wizyta w Pizza Hut. Dawno nie byliśmy, a kiedyś to przecież była najlepsza i najdroższa sieciowa pizzeria. I w sumie nic się nie zmieniło, nasza ulubiona Supreme smakuje dokładnie tak samo jak kilkanaście lat temu. A w barze sałatkowym dalej jest moja ulubiona sałatka z ziemniaków i czerwonej cebuli. Ale zmieniło się jedno. Nasze gusta.
Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam w Duce (link TUTAJ). Nie jest to ciągle pizza pieczona w piecu opalanym drewnem ;) Ale spód na kamieniu wychodzi naprawdę lepiej niż na specjalnej blaszce do pizzy (takiej z dziurkami). Też taką mam, stąd porównanie.
Najczęściej pizzę robimy w sobotę, bo wtedy jest czas, dzieci nakładają swoje ulubione składniki. Pierwsza pizza najczęściej jest dla nich, a jej resztki i druga cała dla mnie i męża. I oto moja ulubiona pizza. Jak to powiedział kiedyś jeden z klientów włoskiej restauracji, patrząc na stół sąsiada: pan mi da to samo, tylko bez tego mlecza na wierzchu! A ja ten mlecz, czyli rukolę, uwielbiam i jeśli mam akurat w domu to sowicie nakładam na pizzę.
Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, to kamień trzeba odpowiednio wcześniej mocno nagrzać. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni, ruszt wkładamy na najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu, szybko sos i resztę składników).
W tym czasie przygotowujemy ciasto na pizzę.
na 1 pizzę
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki wody
- 270 g mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
- Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami) i przenosimy na gorący kamień lub blaszkę.
Składniki na sos pomidorowy:
Dodatki:
- 4-5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- suszone oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. ostra papryka
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy passatę z koncentratem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodajemy oregano i ew. przyprawiamy wg uznania.
- Sos rozprowadzamy równo na cieście.
Dodatki:
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- kilka plastrów prosciutto lub innej surowej podsuszanej szynki
- oregano
- kilka plasterków parmezanu lub grana padano
- kilka pomidorków koktajlowych
- rukola
Przygotowanie:
- Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach i rozprowadzamy na bazie pomidorowej.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. i po 3-4 minutach dodajemy porwane na mniejsze kawałki prosciutto.
- Pieczemy kolejne 6 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Pamiętamy jednak, że piekarnik piekarnikowi nierówny i najlepiej po upływie 8 minut sprawdzić - być może jest już gotowa, a być może potrzebuje kilku minut dłużej.
- Wyciągamy z piekarnika i na gorącą pizzę układamy rukolę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i kawałki parmezanu.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz