Czekoladowa owsianka z malinami
Przepis mamy dziś ledwo w tle. Krótki i z dodatkiem czekolady. I to właśnie czekoladzie poświęcę tu więcej miejsca. Można to nazwać bezczelnym lokowaniem produktu. Ale jak nie pokazać czegoś tak dobrego, co produkowane jest rzemieślniczo i nie kupimy tego w supermarkecie?
Trafiły do mnie czekolady BESKID CHOCOLATE. Pochodzą z manufaktury z Węgierskiej Górki koło Żywca, a produkcji towarzyszy idea bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca do tabliczki czekolady. Czekolada wytwarzana jest metodą tradycyjną w kamiennych młynach i konszowane - nowe słowo, ale w skrócie: mieszane/emulgowane - przez co najmniej 48 godzin. Czekolady nie mają w składzie żadnych zbędnych dodatków. Jestem zachwycona opakowaniem i smakiem.
Do owsianki dodałam trochę czekolady ciemnej czystej i trochę ciemnej z malinami i chili. Bałam się dać więcej, bo wiem jak smakuje czekolada z dodatkiem chili, a owsianka była też dla dzieci. To mogło skończyć się katastrofą ;)
Za to nikogo przekonywać dodatkowo nie muszę do tego, jak bardzo do czekolady pasują maliny. To jest kompozycja idealna!A zapach czekoladowej owsianki cudownie otula w jesienny weekendowy poranek. Wiem, wiem... mamy jeść to co odżywia, a nie co otula, przytula i niepostrzeżenie transportuje kalorie. Ale jak się oprzeć? Ja owsianki zwyczajnie kocham.
Więcej o BESKID Chocolate znajdziecie tu:
Składniki:- ⅔ szklanki płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mleka (może być też mleko roślinne lub woda)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- ok. 100 g gorzkiej czekolady (dałam też trochę gorzkiej z malinami i chili)
- maliny
- Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem (lub wodą, lub wodą i mlekiem - pół na pół).
- Dodajemy miód i ciemne kakao. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 8 minut.
- Czekoladę siekamy, dodajemy do ugotowanej owsianki, lekko mieszamy.
- Owsiankę nakładamy do miseczek i podajemy z malinami.
- Smacznego!
Super design tak prostej czekolady. Plus, że z Polski ; )
OdpowiedzUsuńo tak!!
Usuń