Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Czekoladowa owsianka z malinami

owsianka z malinami

Przepis mamy dziś ledwo w tle. Krótki i z dodatkiem czekolady. I to właśnie czekoladzie poświęcę tu więcej miejsca. Można to nazwać bezczelnym lokowaniem produktu. Ale jak nie pokazać czegoś tak dobrego, co produkowane jest rzemieślniczo i nie kupimy tego w supermarkecie?


Trafiły do mnie czekolady BESKID CHOCOLATE. Pochodzą z manufaktury z Węgierskiej Górki koło Żywca, a produkcji towarzyszy idea bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca do tabliczki czekolady. Czekolada wytwarzana jest metodą tradycyjną w kamiennych młynach i konszowane - nowe słowo, ale w skrócie: mieszane/emulgowane - przez co najmniej 48 godzin. Czekolady nie mają w składzie żadnych zbędnych dodatków. Jestem zachwycona opakowaniem i smakiem. 

Do owsianki dodałam trochę czekolady ciemnej czystej i trochę ciemnej z malinami i chili. Bałam się dać więcej, bo wiem jak smakuje czekolada z dodatkiem chili, a owsianka była też dla dzieci. To mogło skończyć się katastrofą ;) 

Za to nikogo przekonywać dodatkowo nie muszę do tego, jak bardzo do czekolady pasują maliny. To jest kompozycja idealna!A zapach czekoladowej owsianki cudownie otula w jesienny weekendowy poranek. Wiem, wiem... mamy jeść to co odżywia, a nie co otula, przytula i niepostrzeżenie transportuje kalorie. Ale jak się oprzeć? Ja owsianki zwyczajnie kocham. 

Więcej o BESKID Chocolate znajdziecie tu:
Składniki:
  • ⅔ szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mleka (może być też mleko roślinne lub woda)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • ok. 100 g gorzkiej czekolady (dałam też trochę gorzkiej z malinami i chili)
  • maliny
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem (lub wodą, lub wodą i mlekiem - pół na pół).
  2. Dodajemy miód i ciemne kakao. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 8 minut. 
  3. Czekoladę siekamy, dodajemy do ugotowanej owsianki, lekko mieszamy. 
  4. Owsiankę nakładamy do miseczek i podajemy z malinami.
  5. Smacznego!
bean to bar

owsianka jak zrobić


2 komentarze:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger