Placki z cukinii
Placki z cukinii to najbardziej lubię takie, jak pamiętam z dzieciństwa. Bo jak inaczej? Czyli cukinia pokrojona w plastry, zanurzona w cieście naleśnikowym i podsmażona na złoty kolor. O, taka jak TU. Jednak z czasem, a zwłaszcza od kiedy mamy własną cukinię, trzeba było wprowadzić do menu trochę więcej urozmaiceń.
Placki z tartej cukinii zna już pewnie każdy. Dla mnie zawsze były za słodkie i za miękkie. Ale znalazłam na to sposób. Do ciasta wystarczy dodać drobno posiekaną cebulę (albo startą na drobnej tarce, czyli bardziej taki mus cebulowy), oraz kilka łyżek tartej bułki. I tym sposobem placki są wystarczająco wytrawne i wystarczająco chrupiące.
A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co zrobić z nadmiarem cukinii, to różne są sposoby, na przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię i polecam:
- zapiekankę z ryżu i cukinii
- ciasto czekoladowe z cukinią
- zupę krem z cukinii
- nieśmiertelne leczo z cukinią
To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- ok. 6-7 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. posiekany świeży koperek
- Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody.
- Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie).
- Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie), rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu.
- Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek).
- Smacznego!
Zrobione, zjedzone, brzuszki pełne! Pomysł z bułką tartą - super!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńPlacuszki z cukinii super są.
OdpowiedzUsuń