Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Chow main z wieprzowiną, papryką i pieczarkami

danie chińskie

Nie wiem ile ma wspólnego ma to danie z prawdziwą kuchnią chińską i zawsze mam obawy przed publikowaniem takich przepisów, bo nie czuję się ani ekspertem ani wystarczająco mocna w takich daniach. Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię kuchnię azjatycką :) Może gdybym miała woka, to ten makaron smakowałby jeszcze lepiej? 


Tak czy owak, danie weszło na stałe do naszego menu. Przygotowuje się je błyskawicznie i zdążyła się do niego przekonać cała rodzina. Najbardziej smakuje nam z pokrojonym w paski schabowym (może być też wołowina, kurczak lub krewetki), ale to właśnie wieprzowina podsmażona na oleju sezamowym i sosem sojowym ma ten smak, który bardzo nam odpowiada. 

Pozostałe dodatki, poza makaronem, to już kwestia gustu i zapasów domowych. Papryka, pieczarki (a najlepiej grzyby Mun), idealnie pasuje marchewka pokrojona w wąskie słupki, groszek cukrowy. Można dodać gotowe pokrojone warzywa z mrożonej mieszanki chińskiej (zawsze to trochę mniej roboty). 

Zostawiam przepis poniżej. Do przetestowania najpierw na patelni a może kiedyś w woku?

chow main

Składniki:
na dwie porcje
  • ok. 100-150 g makaronu chow main (pół paczki)
  • 2 plastry schabu 
  • ok. 100 g pokrojonych pieczarek (1,5 szklanki)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzewamy olej roślinny, dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną na kawałki (paski) paprykę i dusimy przez kilka minut, aż zmięknie. Przekładamy z patelni do miski. 
  2. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim schab pokrojony w paski (ok. 1 cm x 4 cm). Dolewamy sos sojowy i smażymy kilka minut, aż mięso będzie kruche. Na koniec dodajemy pokrojone w plastry lub na ćwiartki pieczarki i starty imbir.
  3. Makaron gotujemy we wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. 
  4. Do schabu i pieczarek przekładamy podsmażoną cebulę z papryką i czosnkiem, dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy razem na patelni przez kilka minut, mieszając. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. 
  5. Podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem. 
  6. Smacznego!

chow main z wieprzowiną


2 komentarze:

  1. Anonimowy4/9/19

    A gdzie można kupić ten makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W marketach na półkach z azjatycką żywnością, Na pewno jest w Tesco :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger