Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto jogurtowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

Znowu w tym roku mamy wysyp wiśni, normalnie klęska urodzaju! Ledwo wróciliśmy z urlopu , a wiadomo jak pod koniec wyglądają rozmowy... jak wrócimy to idziemy do babci na mięsko z sosikiem. Jedno chce z kluskami, drugie z ziemniakami, żeby zrobić błotko. Były marzenia o rosole, zupie ogórkowej, a ja miałam ochotę na pierogi z jagodami!


Wracamy, a tu zonk! Mięsko w sosie co prawda było, ale poza tym wszędzie wiśnie. Paznokcie tak pięknie wypielęgnowałam podczas nicnierobienia i po dwóch dniach mam czarne od wyciskania pestek. Drylownicy dalej się nie dorobiłam, ale dzisiaj ruszam na łowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami! 

Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo upiecz! Żeby było dużo ciasta i owoce tylko na wierzchu! I nawet nie przypuszczałam, że to zwykłe ciasto tak mi ładnie urośnie. Chyba miałam za małą tortownicę ;)  Tutaj to samo ciasto z truskawkami. 

Co dalej z tymi wiśniami to nie wiem. Kompotów nie lubię i zawsze szkoda mi tych owoców dla dwóch szklanek napoju. Na szczęście jest internet, blogi kulinarne, pinterest więc jakiś pomysł na pewno upoluję.

Jeśli macie nadmiar owoców albo brakuje czasu, a ciasto potrzebne na już, to to jest dobry adres strony internetowej. Smacznego!


Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 360 g)
  • 3 średnie jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  •  ok. ½ kg wiśni(lub innych sezonowych owoców)
Przygotowanie:
  1. Jogurt naturalny i jajka roztrzepujemy w jednej misce za pomocą trzepaczki. Dolewamy olej i dodajemy ekstrakt z wanilii (składniki mokre).
  2. W drugiej, większej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia (składniki suche). 
  3. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. To bardzo ważne, żeby ciasta nie ucierać dłużej, inaczej zrobi się zakalec. 
  4. Wiśnie myjemy i drylujemy. 
  5. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy lekko bułką tartą. 
  6. Przekładamy ciasto, a na nim układamy wiśnie bez pestek.
  7. Pieczemy 45-55 minut w 170 st. z termoobiegiem, po upływie ok. 40 minut sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe.
  8. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Smacznego!
ciasto jogurtowe z owocami

6 komentarzy:

  1. o tak! takie słodkości lubią moi domownicy :) upiekę w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Wiewióra :) Powiem krótko: polecam!

      Usuń
  2. Anonimowy7/9/19

    Zrobiłam z morelami i z przeterminowanego kefiru �� wyszedł rewelacyjny !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/9/19

    Pozdrowienia z KRAKOWA:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madelaine7/10/19

    Przepis wydaje się być dość prosty, muszę wreszcie spróbować coś sama upiec. Raz upiekłam babeczki, które były moją porażką od tamtej pory mam uraz do pieczenia. Nawet na wszystkie imprezy rodzinne, urodziny, imieniny zawsze mam ciasta na zamówienie w Warszawie jest moja ulubiona cukiernia, w której sobie wcześniej właśnie zamawiam 2-3 rodzaje. Muszę za jakiś czas spróbować jeszcze coś upiec bo jestem grubo po 30stce, a jedyne co upiekę to jajka sadzone :D Wstyd.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger