Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

No to co na Wielkanocny stół? Bo ja jestem w proszku zupełnie, jeśli chodzi o tegoroczne święta. Ale cieszę się nadchodzącym czasem wolnym i mam nadzieję wiosenną pogodą. Będzie żurek i mazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia. 

Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce. I tak podczas  biwakowania raz u cioci, raz u dziadków, jedną z atrakcji były wizyty na poczcie, naklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii. 

A mazurek z historią nie ma nic wspólnego, bo tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym. O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy nich niewiele, no chyba, że sami robimy kajmak, to wiadomix - jak mawia młodzież. Nie żebym Was namawiała, ale czasami warto pójść na skróty i zaoszczędzony czas w kuchni przeznaczyć na spacer albo na dobrą książkę. 

O książkach będzie następnym razem. Jeszcze przed świętami.


CIASTO
Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy z pozostałymi składnikami. 
  2. Następnie robimy na środku niewielkie wgłębienie, dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. 
  3. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . 
  5. Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ładnie się zezłoci.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
SOLONY KARMEL
Składniki:
  • 200 g białego cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • ¾ łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie:
  1. Rondelek płuczemy zimną wodą, nie wycieramy, stawiamy na palniku (mały płomień) i wsypujemy cukier. 
  2. Mieszamy dość często, żeby cukier się nie przypalił. W sumie cały proces trwa ok. 15 minut. 
  3. Cukier będzie się w tym czasie brylił, przyklejał do ścianek rondelka, ale w końcu cały się roztopi. 
  4. Kiedy już cukier uzyska płynną postać, dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Na początku masło z cukrem nie chce za bardzo współpracować, ale znowu trzeba kilku minut cierpliwości, w końcu będzie jednolita masa. 
  5. Kiedy masło z cukrem dobrze się połączy, dodajemy śmietanę i mieszamy aby nie było żadnych grudek. 
  6. Na samym końcu dodajemy gruboziarnistą sól, mieszamy. 
  7. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wersja uproszczona: Domowy solony karmel można zastąpić gotowym kajmakiem z mleka skondensowanego (w puszcze), do którego należy dodać ok. ¾ łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej.


GANACHE
Składniki:
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 200 ml kremowej śmietanki (30 kub 36%)
Przygotowanie:
  1. Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje. Odstawiamy na bok. 
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietanki, od razu mieszamy.
  3. Czekolada powinna się ładnie rozpuścić, w rezultacie powstanie pachnąca gładka czekoladowa masa, którą odstawiamy, żeby wystygła i zgęstniała.

Na ostudzony spód mazurka wykładamy solony karmel, a na masę karmelową - czekoladowy ganache. Dowolnie ozdabiamy, np. cukierkami w kształcie jajeczek. 

Kroimy, kiedy wszystko razem ładnie zastygnie. 
Solony karmel będzie bardziej płynny od reszty, może więc się lekko wylewać. 

mazurek z solonym karmelem


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam solony karmel :) chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, u mnie też obowiązkowo na święta!

      Usuń
  2. Bardzo efektowny!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie się prezentuje! W mojej rodzinie zwykle ciastami na święta zajmowała się moja mama. W tym roku dokonaliśmy jednak pewnych zmian i pierwszy raz w życiu będę piekła mazurka. Nie mam sprawdzonego przepisu, więc szukałam inspiracji i tak trafiłam na Twojego bloga. Mam nadzieję, że mazurek w moim wydaniu będzie również smakowicie wyglądał :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! U mnie w domu też nie robiło się mazurka, a ten wszedł już na stałe :) Robię nawet w formie tarty na zwykłą niedzielę, do kawki :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger