Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Gniazdka z ryżu preparowanego


gniazdka z ryżu preparowanego

Święta za rogiem, pora odgrzebać więc zeszłoroczne zdjęcia i dać im szansę zaistnieć na blogu. Puszczam więc w świat gniazdka, cholernie niezdrowe, słodkie i sztuczne. Nawet ryż preparowany w tym zestawie nie jest w stanie się obronić. A reszta składników to już dno dna, muł i dalej się nie da... Krówki, gotowa masa, zielona sztuczna trawa i do tego skitllesy. 

Nawet nie wiem co mam napisać, żeby jakoś poprawnie wyszło.... Może wspomnę tylko tyle, że kiedy dzieci zobaczyły zdjęcia, to zapytały: mamo, a zrobimy to w tym roku na święta? Pewnie, że zrobimy! Trawę nawet już mam. Kupuję w Kiku, jest przy kasach. Razem z inną chemią do jedzenia. Po kolorze ją poznacie :) Smakuje jak opłatek. Składu wolę nie znać.

Także ten tego, do zdrowszego wrócimy po świętach. Tymczasem przymykam oko i udaję, że dzieci ozdabiają gniazdka z mąki ryżowej wodorostami i posypują płatkami jadalnych kwiatów.


gniazdka wielkanocne

Składniki:
  • 300 g krówek (nie muszą być ciągutki, kruche też są ok)
  • 1/2 kostki masła
  • 80 g ryżu preparowanego 
  • 4-5 łyżek masy kajmakowej
  • trawa jadalna (kupiłam w KiKu)
  • cukrowe lub czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
  1. Krówki i masło topimy na małym ogniu w większym rondlu lub garnku. 
  2. Gdy masa będzie płynna, dodajemy ryż. 
  3. Szybko i dokładnie mieszamy. 
  4. Jeszcze gorące porcje nakładamy łyżką do foremek (blaszki) na muffinki i dociskamy do ścianek tak, aby powstało w środku gniazdo. Odstawiamy do zastygnięcia. 
  5. Wyjmujemy gotowe gniazdka, do każdego nakładamy trochę masy kajmakowej, układamy trawkę i ozdabiamy jajeczkami. 
  6. Gotowe! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger