Ryż z kurczakiem (a'la paella)
Moja córka jest fanką programów typu: Jak to jest zrobione, Wiem co jem i wiem, co kupuję, Pani Gadżet, MasterChef, Człowiek kontra jedzenie.... I lubi zaskakiwać mnie ciekawostkami o składzie jogurtu, parówek, gum do żucia.
Naturalnie ta wiedza nie przeszkadza jej i lubi czasami zachomikować jakieś żelki w plecaku. Natomiast mnie uświadamiać lubi bardzo. I tak też było z myciem kurczaka:
- Mamo, czy ty myjesz kurczaka zanim go usmażysz?
- Oczywiście, zawsze to robię (a w głowie mam, że znam takich co i mięso mielone myją...) - odpowiadam.
Na to słyszę: więcej tego nie rób!
Jeśli chcecie więcej informacji na ten temat, to można wpisać w wyszukiwarkę. Jest kilka artykułów na ten temat.
Ale wróćmy do obiadu. Ryż jemy rzadko, a w takiej postaci to już od święta. I błąd, to danie pyszne, sycące, prawie jednogarnkowe i do odgrzania na drugi dzień. Czyli takie jak lubię najbardziej. A że dawno nie było tutaj żadnego obiadu, to zostawiam :)
Przepis pochodzi z magazynu GoodFood nr 2/2015.
Przepis pochodzi z magazynu goodfood 2/2015
Składniki:
- 6 udek kurczaka,, ze skórą
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g ryżu (najlepiej na paellę)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy
- sok i skórka z 1 cytryny
- 3 marchewki
- 300 g mrożonego groszku
- jarmuż
- ew. posiekany koperek i pietruszka
- sól, pieprz do smaku
- Udka kurczaka myjemy (czytaj wyżej!). W misce mieszamy 3 łyżki oleju z papryką, solą i pieprzem. Nacieramy tym osuszone udka kurczaka, a następnie obtaczamy w mące.
- Pozostały olej rozgrzewamy na patelni (najlepiej dużej i głębokiej) i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Kurczaka następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.
- Do cebulki dodajemy ryż, słodką paprykę, szafran lub kurkumę i startą skórkę z cytryny. Podsmażamy razem ok. 10 minut, a następnie zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut.
- Pod koniec dodajemy drobno posiekany jarmuż, marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut, aby wszystko "przegryzło się" przed podaniem.
- Smacznego!
Bardzo smaczne danie :) Robię wersję jeszcze bardziej jednogarnkową, gdyż robię kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami. Wszystko piekę w jednej brytfance.
OdpowiedzUsuńOooo, tak nie robiłam, zawsze to kolejne urozmaicenie :)
UsuńJa też oglądałam ten odcinek o myciu kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten ryż. Zaintrygował mnie dodatek jarmużu. Jakoś do tej pory nie udało mi się znaleźć dania, w którym ten jarmuż by mi nie przeszkadzał.
Tu jest go niewiele, została mi zamrożona resztka. W oryginalnym przepisie nie było :)
Usuń