Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Babeczki z kremem buraczkowym

kruche babeczki

Buraczki nie muszą się kojarzyć tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu będzie się wyśmienicie prezentował na przykład w urodzinowym torcie.  

Ten przepis bierze udział w Pojedynku Kulinarnym Blogerów w ramach Kampanii Warzywa i Owoce na Szczęście. Tematem przewodnim tej "bitwy"jest "Na Słodko", jak więc widzicie przepis na babeczki z kemem buraczkowym wpisuje się idealnie :)

Wpis powstał w ramach akcji promocyjnej Warzywa i owoce - na szczęście.


babeczki z kremem


Kruche spody:
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy dużym nożem. Następnie w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy cukier i śmietanę.
  2. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowę, do jednej dodajemy przesiane kakao i jeszcze raz zagniatamy. Oba ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto (każde osobno) rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą foremki lub dużej szklanki wykrawamy kółka. 
  4. Przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem form na babeczki (muffinki) i lekko dociskamy boki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spody babeczek przez ok. 15-18 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
  • 2 średnie czerwone buraczki
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  1. Buraczki myjemy, zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Zimne buraczki miksujemy na puree.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy puree z buraczków (można dodawać partiami, w zależności jaki kolor końcowy chcemy uzyskać).
  3. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i przelewamy przez sitko bezpośrednio do kremu. 
  4. Gdy krem zacznie tężeć, nakładamy łyżką na upieczone spody z kruchego ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze stężał. 
  5. Smacznego!


1 komentarz:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger