Tarta Speculoos z białą czekoladą
Dziś słabe zdjęcia z telefonu... robione w sztucznym świetle, w sobotnie pochmurne popołudnie. Ale tarta okazała się na tyle dobra, że zasłużyła na to, żeby się tu znaleźć. Ciasto jest bardzo słodkie, więc zanim zdecydujecie się skorzystać z przepisu, przemyślcie czy na pewno lubicie takie rodzaje słodkości. Niestety, nie ma większego wpływu na poziom cukru w tym cieście, bo słodkie są ciastka i słodka jest biała czekolada.
Bazą są ciasteczka korzenne Speculoos, które już pojawiły się na sklepowych półkach. Wcale ich nie chciałam, ale mąż, który jest zaopatrzeniowcem w naszej rodzinnej spółce, zawsze dorzuci do zakupów coś słodkiego. A później, niczym Ludwik Boski z Rodzinki, wyciąga z siatki kolejne niespodzianki i nęci mówiąc: a co my mamy?? a co to za ciasteczka?? ooo i marcepanek jest dla mamusi, ooo i czekoladki takie tyci tyci..
Więc w takie pochmurne sobotnie popołudnie, obmyśliłam przetworzenie korzennych ciasteczek na jeszcze większą bombę kaloryczną. Niestety... Jedną wielką słodycz tego ciasta przełamał kwaśno-gorzki dżem pomarańczowy i nie wyobrażam sobie innego zamiennika. Ciasto zrobiłam w 10 minut. Zjedliśmy połowę, a drugą obdzieliliśmy teściów ;)
Składniki na spód:
- 20-25 szt. ciasteczek korzennych Speculoos
- 4-5 łyżek roztopionego masła
- Ciasteczka miksujemy na pył lub wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i rozdrabniamy za pomocą wałka.
- Masło topimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
- Tak przygotowaną bazę przekładamy na dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 23 cm.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
- 400 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- dżem/konfitura pomarańczowa
Przygotowanie:
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Mascarpone przekładamy do miski (lub do misy robota), dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach.
- Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy na to krem z mascarpone i białej czekolady i odstawiamy do schłodzenia.
- Wierzch możemy posypać dwoma pokruszonymi ciasteczkami.
- Smacznego!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńRobię bardzo podobne ciasto ale bez dżemu. Na wierzch daję galaretkę malinową, truskawkową lub brzoskwiniową (galaretkę robię na bazie szklanki wody i szklanki przecieru owocowego). To jedno z moich najukochańszych ciast. Twoją wersję też chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńOoooo, zrobię i tak jak piszesz!
UsuńOd razu człowiekowi ślinka cieknie jak widzi takie przepisy !
OdpowiedzUsuń:*
UsuńGdzie zrobiłam błąd? Po nałożeniu kremu kiedy zaczynałam rozsmarowanie, spód mi się kleił do kremu i odsłaniał formę. Poszło do lodówki ale boje się jak będę porcjować, czy spód mi się nie rozkruszy...
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Myślę, że spod był za słabo schłodzony.
Usuń