Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Klasyczna szarlotka



Brakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część? 

Najlepszy byłby smalec, ale smalcu nie używam w ogóle. Chwyciłam więc olej i dolałam do kruchego ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym. Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta!

Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie", do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć, poznać imiona bohaterów i zorientować się kto ma jaki kolor skóry. Po 150 stronie niebezpiecznie wciąga. Jestem tą książką zachwycona, zmęczona i zniesmaczona. Dokładnie w takiej kolejności. 

Zachwycona niewiarygodną siłą przyjaźni i całością. Bo książka jest kompletna, z serii tych, które rozrastają się w środku człowieka jak drzewo. Budziłam się rano i marzyłam, żeby był wieczór i żebym mogła dalej ją czytać. Treść wykręca na lewą stronę. Czasami byłam naprawdę nią zmęczona, ale czytałam dalej i tylko resztki zdrowego rozsądku kazały mi iść spać i nie czytać do rana.   

Więc ten tego... Zbliża się długi weekend. Pomyślcie o szarlotce i dobrej książce w hamaku :) 



Składniki:
na blaszkę o wymiarach ok. 21x25 cm
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 ml oleju  
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1,5 kg twardszych jabłek (7-8 szt.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ew. cukier jeśli jabłka są kwaśne
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w plastry. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i dusimy przez ok. 10 minut. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy 2-3 łyżki cukru. Jabłka powinny się częściowo rozpaść. Do ciepłej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub na stolnicy. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy posiekane masło, proszek oraz cukier. Siekamy. 
  3. W środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, olej i śmietanę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki 
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. 
  5. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, wykładamy jabłka i rzykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Z wierzchu nakłuwamy widelcem. 
  6. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie miały złoty kolor. 
  7. Posypujemy cukrem pudrem.
  8. Smacznego!


2 komentarze:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger