Cannelloni z mięsem mielonym
Danie z cyklu "jak mieć spokój przy stole". Kiedyś pisałam, że dzieci uwielbiają klasyczną lasagne, penne lub spaghetti z sosem bolońskim, więc to po prostu kolejna wariacja. Niby się mieli nie zorientować, bo coś innego, zapiekanka-niespodzianką, a smak który dobrze znają.
Tylko dodałam sobie potężnej pracy. Zamiast normalnie naładować tego sosu w każdą rurkę i ułożyć obok siebie w naczyniu, to wymyśliłam, że będzie "ę" "ą" jak rurki będą krótsze i ustawione w naczyniu pionowo. Za dużo naoglądałam się Pinteresta... miało to tak pięknie wyglądać na zdjęciach! Pamiętajcie, nie wierzcie wszystkiemu, co w internetach!
Roboty dwa razy tyle i żadnego efektu WOW! Jak możecie zobaczyć - rurki klapnięte ;) Ale smakowało na szczęście tak, jak miało smakować.
Składniki:
na 4 porcje większe lub 6 mniejszych
- ok. 15- 20 rurek cannelloni
- 1 kulka mozzarelli (ok. 120 g)
- 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego (lub tylko jednego gatunku)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
- ew. 1 suszona papryczka chilli
- sól, pieprz do smaku
- Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).
- Dodajemy drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Przygotowanie:
- Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.
- Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
- Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.
Makaron cannelloni obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (powinien pozostać mocno al dente).
Odcedzamy i:
Odcedzamy i:
- Albo nadziewamy sosem z mięsem mielonym i układamy poziomo rurka obok rurki w naczyniu żaroodpornym
- Albo każdą obgotowaną rurkę kroimy na dwie połówki każdą połówkę napełniamy sosem i następnie układamy pionowo (dość ciasno) w naczyniu żaroodpornym
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch
się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się
wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do
dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut.
Smacznego!
oj lubię ja takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
OdpowiedzUsuńHehe. Lasagne to też jest danie, które smakuje bosko, a niekoniecznie zawsze wygląda :D. Zjadłabym Twoje canneloni i w pionie, i w poziomie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńTak, masz rację :))) Lasagne poza tym najlepiej się kroi na zimno :)
UsuńW składnikach podana jest mozzarella kulka,A w przepisie ser żółty na wierzch...chyba jakaś niezgodność;)wiem,że można wykorzystac obydwa sery,ja zrobiłam z żółtym startym
OdpowiedzUsuńTak, faktycznie... Dziękuję za czujność. Najlepsze jest to, że nie pamiętam co dawałam a po zdjęciach nie umiem rozpoznać :)
Usuń