Shortbread z tymiankiem
Te słone ciasteczka to moja zmora. Zmora w postaci kalorii, bo nie umiem poprzestać na jednym. Najczęściej piekę je więc wtedy, kiedy wybieram się do koleżanki i nie chcę przyjść z pustymi rękami.
Ich przygotowanie to bułka z masłem. Dodatkami można dowolnie zarządzać, a ograniczeniem jest tylko kuchenna szafka z przyprawami. Robiłam kiedyś z czubricą, z samym parmezanem, a w planach mam z wędzoną papryką i z rozmarynem. A można jeszcze z lawendą, miętą, oregano, oliwkami.
I z kminkiem, do którego po latach w końcu się przekonałam!
Składniki:
- 125 g mąki
- 110 g masła
- 60 g parmezanu lub sera grana padano
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, , dodajemy starty na tarce parmezan, sól i tymianek.
- Zimne masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na mąkę. Siekamy nożem, a po chwili zaczynamy łączyć mąkę z ciastem rękami. Ciasto będzie się na początku bardzo sypkie, ale właśnie takie właśnie ma być.
- Zagniatamy kulę, lekko rozpłaszczamy ją ręką z góry i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek przekładamy ciasto i palcami lub wałkiem do pieczenia ugniatamy lub rozwałkowujemy na kształt prostokątu.
- Jeszcze przed pieczeniem kroimy na kwadraty za pomocą radełka lub noża.
- Pieczemy ok. 15 minut (max. 20) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Smacznego!
Fantastyczne! Wyobrazam sobie jak pieknie musza pachniec i jak wspaniale smakowac!
OdpowiedzUsuńTak, maślane, do tego parmezan, sól i zioła. Dobrze, że raz na jakiś czas :)
Usuńrewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńMmm apetycznie wygląda! Ja lubię też wersję na słodko ze skórką cytryny:-)
OdpowiedzUsuńOoooo, takie też lubię!
UsuńZ kardamonem i skórką cytrynową. Z rozmarynem i miętą. Boszsz... zaczyna mnie wyobraźnia ponosić...
OdpowiedzUsuńDo dzieła! :)
UsuńChętnie wypróbuję :>
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są super.
UsuńUwielbiam je w słodkiej wersji, szczególnie za ich prostotę. Czas upiec wytrawne! :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, dwa podstawowe składniki (mąka i masło) a reszta to dodatki. Wytrawne, zwłaszcza z parmezanem, są super!
UsuńOooooh :) Takie na wieczór, do piwka. Cudne!
OdpowiedzUsuń