Zupa krem z zielonych szparagów
Może ten maj dla mnie trwać aż do grudnia, podobnie jak trwał listopad do kwietnia. Pachnie bez, tulipany i całe morze pięknego rzepaku. Francuzi mają swoje lawendy, a my mamy rzepak. Napatrzeć się na te nasze krajobrazy nie mogę i cieszę się, że w tym zabieganym maju znalazłam chwilę na nacieszenie oczu pięknym żółtym kolorem.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wywaru z jarzyn
- 150 ml gęstej śmietany
- sól, świeżo mielony pieprz
oraz
- grzanki
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy i obieramy do wysokości 1/3 od dołu. Zdrewniałe końcówki odcinamy.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plastry.
- Jeśli mamy taką możliwość i ziemniaki i szparagi gotujemy na parze. Najpierw układamy w naczyniu plastry ziemniaków i gotujemy na parze ok. 10 minut, a po tym czasie dodajemy szparagi na kolejne 5-7 minut (w trakcie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie). Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, w osobnych garnkach gotujemy do miękkości seler i szparagi.
- Na roztopionym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę.
- Cebulę, ugotowane warzywa przekładamy do blendera, wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.
- Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z grzankami.
- Smacznego!
Muszę zrobić! Moja rodzina zje każdą zupę jeśli tylko będą grzanki.
OdpowiedzUsuńPolecam, póki jeszcze są :)
UsuńJa się jeszcze nie nasyciłam i idę polować na kolejne szparagi. Może czas na zupę? :-)
OdpowiedzUsuńZupa ze szparagów warta spróbowania :)
Usuńthank you
OdpowiedzUsuńZrobiłam:) pierwszy raz w życiu sama coś ze szparagów.. udało się, ale uważam, że śmietany mogłoby być o połowię mniej i byłoby jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ania
Wiadomo, rzecz gustu ze śmietaną :) Ale cieszę się, że wyszła :)
Usuń