Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem
Wszystkie mądre artykuły mówią, że lepsza i zdrowsza jest kasza gryczana niepalona. I jeżeli tylko taką lubicie - nie krępujcie się ;) Wybierzcie niepaloną, a więc zdrowszą, bo mniej przetworzoną. Ja pozostanę jednak wierna kaszy gryczanej palonej. Bo to właśnie ten charakterystyczny smak palenia w kaszy gryczanej uwielbiam.
Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ).
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)
- 10-12 szt. średnich pieczarek
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki, świeży koperek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy ok. 2 minut krócej niż podane zostało w przepisie na opakowaniu.
- Pieczarki kroimy na grubsze plastry lub na ćwiartki. Masło topimy w większym garnku i podsmażamy pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy kilka minut.
- Dodajemy mrożony groszek i dusimy razem do momentu, aż groszek będzie miękki.
- Kaszę przesypujemy do cebulki, pieczarek i groszku. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku.
- Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu.
- Smacznego!
Też lubimy kaszę i paloną i niepaloną :) fajnie ją podałaś, muszę przetestować bo sama już nudna trochę ;-)
OdpowiedzUsuńPodanie to wypadkowa tego, co był w lodówce :) Tak czasami wychodzi całkiem dobrze :)
UsuńIdealne połączenie :) A do gotowania u nas stosujemy filtrowaną wodę - mamy taką wodę w kranie więc łatwo ją stosować, filtr jest zamontowany na ujęciu wody. Wszystko jest teraz smaczniejsze no i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuń