Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Ciasto z burakami? Buraczkami? Brownie buraczkowe? Brownie burakowe? Buraczkowe ciasto z czekoladą? Buraczkowe ciasto czekoladowe? Cokolwiek wpiszecie w google, traficie na wyśmienite ciasto. Jest całe mnóstwo przepisów, a zasada przygotowania jest bardzo podobna do ciasta czekoladowego z cukinią czy ciasta dyniowego. Nie trzeba tutaj precyzyjnie trzymać się przepisu, można kombinować i dodawać swoje ulubione dodatki (np. bakalie, więcej pokrojonej czekolady, zmielone orzechy lub migdały).
Lubię ciasta kombinowane, przekładane, które wymagają czasu, pomyślunku i talentu. Najbardziej brakuje mi tego pierwszego. Ale może gdyby ciasta miały tylko 80 kalorii to i czas bym znalazła ;) Pozostaje się chyba cieszyć, bo jak kocham piec bardziej niż gotować i mogłoby to się po prostu źle skończyć.
A to ciasto czekoladowe to chwila moment. Zwłaszcza, że ugotowane buraczki można kupić i wystarczy je tylko zmiksować. Reszta to kwestia zamieszania i hop do piekarnika. Ostatnia chwila w ten weekend na takie zimowe ciasto, bo za tydzień (bardzo w to wierzę), to już tylko lody na mieście!
Składniki:
- 250 g dobrej gorzkiej czekolady (ok. 180 g do roztopienia, reszta do pokrojenia na kawałki)
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych
- Ugotowane i ostudzone buraczki miksujemy na puree.
- Czekoladę (ok 180 g) topimy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszamy, aż czekolada się roztopi).
- Jajka ubijamy z cukrem, aż otrzymamy kremową masę, albo jak mówiły nasze mamy i babcie: "do białości".
- Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie łączymy. Dodajemy olej, zmiksowane buraczki i pozostałą czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki.
- Następnie powstałą masę mieszamy z mąką, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm lub formy o wymiarach ok. 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka").
- Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i oblewamy polewą czekoladową.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- Podgrzewamy śmietankę w rondelku, a następnie roztapiamy w niej czekoladę.
- Tężejącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
- Smacznego!
Robiłam ciasto czekoladowe z buraczkami - zadziwiajaco pyszne i nikt się nie zorientował czym jest tajemniczy składnik!
OdpowiedzUsuń:)
Dokładnie! I do tego mocno wilgotne :)
UsuńW zeszłym roku zakochałam się w buraczanym brownie, piekłam je nawet na święta. Jest cudownie wilgotne i pyszne. I to Twoje tak kusi! :-)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką :) Następnie zrobię z batatami :)
UsuńPiekłam kiedyś, bardzo dobre. Aktualnie zajadam też czeko ciasto i dobrze bo inaczej na widok Twojego serce by mi pękło :D
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie lubiłam ani czekoladowych lodów, ani czekoladowych ciast. A od kilku lat to moje numery 1 :)
Usuńczekolada i buraki to równie pyszne połączenia jak marchewka i cynamon :) porywam kawał ciacha do herbatki :)
OdpowiedzUsuńIdealne porównanie :)
UsuńWygląda pięknie ale niestety smakuje okropnie .
OdpowiedzUsuńMoże jakieś stare buraki miałaś? ;) Jak dla mnie burak daje słodycz i w smaku jest niemal niewyczuwalny.
UsuńCzy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć mlecznej ??
OdpowiedzUsuńCzy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć mlecznej ??
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej :) Nie będzie jednak tak intensywne w smaku i kolorze.
Usuń