Kurczak pieczony w całości z chorizo
Mam spory problem z surowym mięsem. Nie lubię go dotykać... Jeszcze gorzej jest z rybami, ale staram się z tym walczyć i pokonać swoje słabości. Normalnie jakbym po jakiejś sesji z prywatnem coachem była ;) Z tym kurczakiem dałam radę sama, samiuteńka i myślę, że teraz będzie już tylko lepiej.
Choć tak naprawdę, w przypadku kurczaka pieczonego w całości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad?
Składniki na domową przyprawę do kurczaka:
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- ¾ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1½ łyżeczki brązowego cukru
- Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub w blenderze. Tłuczemy lub miksujemy.
- 1 kurczak w całości
- 70 g przyprawy do kurczaka
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek wody
- 1 pęczek ziół (miałam tylko bazylię)
- 1 pętko chorizo
- Całego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra).
- Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy środek kurczaka.
- Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry nie nacinamy w dodatkowych miejsach, ponieważ może popękać w czasie pieczenia.
- Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i nacieramy dokładnie całego kurczaka. Przekładamy go następnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Jeśli mamy czas, możemy naczynie szczelnie owinąć folią i i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie z kurczakiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny.
- Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.
- Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz