Ciasto z marcepanem - STOLLEN
Rok w rok, od kilku dobrych lat, piekłam przed świętami ciasto angielskie. I co roku, rok w rok, rozdawałam to ciasto i sama jadłam, bo jak się okazało, moja rodzina wyjątkowo nierodzynkowa jest. Tylko każdemu jakoś tak nie wypadało powiedzieć ;) Ale jak już wiem, że rodzynki to niemały problem jednak jest, to postanowiłam sobie zaoszczędzić pracy, a innym sytuacji, w której nie wypada nie zjeść ;)
Zostawiam ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017.
Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
Składniki:
- 200 g rodzynek (można dodać również suszone wiśnie)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki rumu lub brandy
- 225 ml mleka
- 3 łyżki jasnego miodu
- 85 g masła
- 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu)
- 50 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ soli
- 1 duże jajko
- 300g marcepanu
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Rodzynki i skórkę pomarańczową (ew. suszone wiśnie) umieszczamy w misce i zalewamy rumem lub brandy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
- Przygotowujemy rozczyn: lekko podgrzewamy mleko i do ciepłego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut, żeby rozczyn wyrósł.
- Osobno topimy miód z masłem.
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, przyprawy i sól.Robimy w środku wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn, miód z masłem oraz wbijamy jajko.
- Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy trochę więcej mąki. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę zagniatamy. (Ja niestety ten moment przegapiłam i wyrobiłam ciasto w robocie kuchennym razem z rodzynkami, przez co namoczone rodzynki roztarły się w cieście, pozostawiając jedynie aromat).
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt (zdj. 1), z boku kładziemy 1/3 marcepana zrolowanej w wałek (zdj. 2) i zawijamy w ciasto (zdj. 3).
- Trzy wałki splatamy ze sobą jak warkocz (zdj. 4), zawijając końcówki pod spód.
- Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, a boki papieru do pieczenia zakładamy na górze nad ciastem i spinamy lub zszywamy zszywaczem. Dzięki temu ciasto nie rozrośnie się na boki podczas pieczenia.
- Pieczemy ok. 40-45 minut, ale po ok. 25 minutach rozszywamy papier i rozkładamy na boki, aby wierzch ciasta ładnie się zrumienił.
- Po upieczeniu przekładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.
- Zimne ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Piękne ciasto! Rodzynki trochę je przyciemniły, ale na pewno jest pyszne. Kocham rodzynki i marcepan! Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTa, rodzynki i cynamon :) Jakoś do głowy mi nie przyszło, żeby rodzynki dodać na samym końcu :) Pozdrawiam!
Usuń