Sałatka z wędzonym twarogiem
O ile nie mam problemów z przygotowywaniem posiłków do pracy latem, tak jesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam więc coś "solidniejszego", bardziej zimowego.
Ten przepis znalazłam w najnowszej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy", którą można otrzymać za naklejki w Lidlu. Mam wszystkie książki, które ukazały się do tej pory i coś czuję, że na tej w tym roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :)
Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur lub jaglanej
- 200 g wędzonego twarogu
- 1 czerwona papryka
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 ogórki kiszone
- 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 1 pęczek rukoli, posiekany
- 4 łyżki kaparów
- 150 g marynowanych podgrzybków
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
- Paprykę myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
Ciekawy przepis, połączenie kaszy bulgur lub jaglanej z wędzonym twarogiem, papryką, ziarnami słonecznika i pozostałymi składnikami na pewno jest smaczne. Tego typu sałatki nie są zbyt popularne w naszych domach, ale oczywiście jak najbardziej warto to zmienić :)
OdpowiedzUsuń