Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta ze śliwkami (bez pieczenia)


Śliwki, które odziedziczyłam na działce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały.
Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :)

Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) 

Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani:
- Znasz dowcip o powidłach?
- Nie.....
- Po widłach są dziury w plecach!
- yyyy (pełna konsternacja)
- Nie rozumiesz?
- No nie.... bo robaki są w śliwkach i robią dziury w plecach????
Tu ja nie wytrzymałam i zaniosłam się śmiechem :) Nastąpiło tłumaczenie, że gra słów, że chodzi o widły w drugim zdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała:
- Tato! Ale co to są widły???
 

Po czym odezwał się Franio:
- Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? 


Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :)
 




Spód:

  • 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe)
  • 60 g masła
Przygotowanie:
  1. Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. 
  2. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. 
  3. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. 
  4. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Krem czekoladowy:
  • 250 g mascarpone 
  • 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
  1. Mascarpone przekładamy do miski.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach. 
  3. Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. 
Śliwki:
  • 10-12 śliwek (najlepiej takich, od których łatwo odchodzą pestki)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ew. tymianek
Przygotowanie:
  1. Śliwki myjemy, koimy na pół i usuwamy pestki. 
  2. W rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku.
  3. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem. 
  4. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! :)i te śliwki ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się wybiorę do sklepu po składniki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę efektowne Twoje ciacho. A dowcipy z klimatów wiejskich bezcenne:-)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rozmowy z dziećmi są bezbłędne!!!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger