Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Naleśniki z makrelą



Lubicie wędzoną makrelę? Ja bardzo. I wie o tym mój mąż, który kupuje mi ją zdecydowanie za często, oczekuje moich podskoków z radości, kiedy rozpakowuje zakupy, a później się pyta dlaczego jej nie jem ;) Nawet ja nie jestem w stanie jeść makreli dwa razy w tygodniu, raczej wolę raz na miesiąc.

I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie przed pracą - nie ma mowy. Do pracy nie wezmę, bo mamy w lecie w pokoju blisko 30 stopni i koleżanki wyniosłyby mnie razem z tą makrelą szybko... w domu obiad - czyli jak wyżej, a kolacji w dni upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem... 

I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!

 
 
Ciasto naleśnikowe: 
na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm

  • 260 g mąki 
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
Przygotowanie: 
  1. Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. 
  2. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. 
  3. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. 
Dodatki: 
  • mała wędzona makrela
  • 150 g startego żółtego sera
  • kukurydza
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie: 
  1. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości.
  2. Na placki naleśnikowe nakładamy starty żółty ser, kawałki makreli i kukurydzę (ilość według uznania). 
  3. Każdy naleśnik składamy w trójkąt i podgrzewamy na patelni na niewielkiej ilości masła. 
Smacznego!

1 komentarz:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger