Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką
Zamiast pod "chrupiącą" miałam ochotę napisać "obłędną" kołderką. Kupiłam kiedyś panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.
Nie jest to absolutnie post sponsorowany, tylko moje prywatne odkrycie :) Panko stosowana jest w kuchni japońskiej, do której mnie osobiście bardzo daleko i jedyne co z tej kuchni znam to kupne lub domowe sushi. Ale całe życie człowiek się uczy, a podróże kształcą.... Urlop się skończył, czas wrócić do pracy i do bloga!
Składniki:
- 8-10 różyczek brokuła
- 8-10 różyczek kalafiora
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 120 ml oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej
- ok. 100 g startego żółtego sera
- Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut różyczki brokuła i kalafiora. Powinny pozostać lekko twarde i sprężyste. Po ugotowaniu odsączamy z wody.
- W misce mieszamy pozostałe składniki, tj: panierkę panko lub tartą bułkę, oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz, paprykę.
- Brokuły i kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy "panierkową" miksturą.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
- Smacznego!
Muszę się rozejrzeć dokładniej po sklepowych półkach. Już wkrótce dojrzeją brokuły na mojej działce, więc przepis będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńna pewno zrobie D, a panko można zrobić samemu jakby co ;)
OdpowiedzUsuńo tak! brokuła i kalafior uwielbiam , szczególnie w połączeniu z chrupaniem i smakiem sera :)
OdpowiedzUsuńZamiast zwykłego sera żółtego dałam włoski ser peccorino...niebo w gębie♥️
OdpowiedzUsuńZ pecorino klasa! Muszę wrócić do tego przepisu, bo dawno nie robiłam :)
Usuń