Tarta ze szparagami i chorizo
Sezon na szparagi trwa w pełni. Są już trochę tańsze niż pod koniec kwietnia, więc osoby takie jak ja - czyli te, które wśród domowników nie znajdują zrozumienia jeśli chodzi o miłość do szparagów, są w ekonomicznym raju. Jeden pęczek szparagów wystarcza bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.
Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka, starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie, czy jak kto woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi.
- Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st.
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 200 g śmietany 18 %
- 2 jajka
- 10-15 plasterków chorizo
- 2 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
- Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.
- Śmietanę mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz