Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Wielkanocne gniazdka


Kiedy byłam na urlopie wychowawczym, publikowałam dwa razy więcej przepisów. Później zwolniłam, a o tym, żeby przygotowywać świąteczne potrawy na miesiąc przed terminem, robić im zdjęcia i opisywać na blogu to już całkiem mogę zapomnieć. Pewnie mogłabym, ale nic na siłę :) Mam folder ze zdjęciami z zeszłego roku, a tam pasztety, sałatki, ciasta... może jeszcze coś uda się dodać w tym roku na blog.

Dziś mamy w szkole kiermasz wielkanocny i wywiadówkę. Wszystko jak zwykle w pędzie. Trzeba coś przygotować. Mąż mówi: deserki. Ale jak deserki, skoro rano muszę już to zanieść do szkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood"

Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga pięknie i łączy wszystko w całość. Jajeczka w tym roku są w Rossmannie i nie trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :)  Do dzieła więc! Pracy z nimi tyle co nic, a mogą być piękną ozdobą świątecznego stołu.  Tylko jakoś te święta za szybko w tym roku.


Składniki:
  • 150-170g paluszków (mogą być z solone)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła 
  • małe czekoladowe jajeczka 
  • ew. posypka
Przygotowanie:
  1. Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, którą stawiamy na garnku z gorącą wodą. Co kilka minut ściągamy miskę i mieszamy czekoladę, dodajemy masło. Pamiętajmy, że nie możemy czekolady przegrzać, ponieważ się zbryli i nic z niej już nie zrobimy. 
  2. Paluszki łamiemy na 3-4 cm kawałki i dodajemy do stopionej czekolady. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż wszystkie paluszki będą obtoczone czekoladą.
  3. Na większej blaszce do pieczenia lub desce do krojenia rozkładamy papier śniadaniowy (lub do pieczenia) i za pomocą łyżki nakładamy niewielkie gniazda, pomagając sobie silikonową szpatułką. 
  4. Każde gniazdo możemy posypać ozdobną posypką. Układamy jajeczka (po 2-3 na gniazdko). 
  5. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce, żeby czekolada zastygła. 
  6. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Anonimowy17/3/16

    Przepiękne. Zrobię w weekend z moimi dziewczynkami.pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy17/3/16

    Brakowało mi pomysłu na coś dobrego i prostego, czym można obdarować gości na śniadaniu wielkanocnym. Problem się właśnie rozwiązał :)
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiele z nimi pracy, a będą piękną jadalną ozdobą stołu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Anonimowy17/3/16

    Jesteś Wielka :) już wiem czym ozdobię stół, gdy w niedzielę przyjdą do mnie goście na kawę pourodzinową :) Dziękuje za inspiracje !! Jak to dobrze, że prowadzisz tego bloga :) pozdrawiam serdecznie - Agata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdoba stołu super! Teraz mam w planach zrobić jedno wielkie gniazdo, a w środku 20 jajeczek :)

      Usuń
  4. coś wspaniałego! robię dzisiaj z dziewczynami!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger