Scallion pancakes
Wyjątkowy przepis mam dziś na blogu :) Czekał na swoją realizację od 2,5 roku. Dostałam go podczas Opolskiego Festiwalu Smaków w 2013 r. od pary azjatyckich turystów. Wizyta w Opolu i udział w letnim kulinarnym szaleństwie na Rynku pewnie był dla nich niemałym egzotycznym przeżyciem :)
Dostałam wtedy od nich jeden przepis właśnie na "scallion pancakes", czyli coś pomiędzy naleśnikiem a macą z dużą ilością szczypiorku oraz drugi na azjatyckie "meat balls". Oba zachowałam na pamiątkę naprawdę fajnego wydarzenia i poznania dwojga miłych ludzi, którym naprawdę chciało się AŻ TAK! Zobaczcie jak cudnie rozrysowali przepis i opisali go w języku angielskim.
Te małe ślimaczki z dodatkiem zielonej cebulki można jeść z sosem sojowym (będzie bardziej azjatycko) albo z sosem czosnkowym (bardziej swojsko). Ja zupełnie przypadkiem potraktowałam je (zamiast grzanek) jako dodatek do zupy kremu. Jej też zrobiłam zdjęcia i pewnie niebawem pojawią się na blogu :)
fot. Arkadiusz Kornacki |
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 pęczek zielonej cebulki
- pieprz, sól
- Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1.
- Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut.
- Zieloną cebulkę siekamy.
- Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy je na dwie części (tak wyszło z proporcji, które robiłam). Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła, posypujemy połową szczypiorku, posypujemy solą i pieprzem.
- Zwijamy w rulon i kroimy na ok.10 mniejszych kawałków. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją niewielką ilością oleju. Małe naleśniczki smażymy po kilka minut z obu stron do momentu, aż ładnie się zrumienią.
- Smacznego!
bardzo fajna forma naleśników!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy placki tego typu :) Aż ślinka cieknie ^^
OdpowiedzUsuńfantastyczna przygoda :) przepis myslę , że dla mnie bardzo lubie takie pankejki i inne ;)
OdpowiedzUsuńzawsze Można coś takiego zrobić Będę Próbował dzisiaj https://www.youtube.com/watch?v=uIO1acuXwow
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda Podobnie
Ooo, super!! To może i ja spróbuję w ten sposób :)
UsuńTe "ślimaczki" należało przed smażeniem rozwałkować na naleśniczki.
OdpowiedzUsuń