Rogaliki z makiem i kruszonką
Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O!
I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
na ok. 12 większych lub 18 mniejszych rogali
Składniki na masę makową:
na ok. 12 większych lub 18 mniejszych rogali
- 250 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko wykorzystamy do maku)
- szczypta soli
- 1 jajko (rozbełtane) do posmarowania rogali
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Każde koło nacinamy na mniej więcej 6 trójkątów*, a na każdy trójkąt nakładamy mak. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka.
- Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę makową:
- 200 g suchego mielonego maku
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 40 g masła
- 1 białko
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
- Gotujemy mleko z cukrem, miodem i masłem.
- Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko.
- Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białka.
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
- Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem.
Ostatnie
weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może
zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu.
Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że
rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto
woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe,
niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O!
I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do
czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle
było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam
więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne.
Pewnie dlatego, że z makiem :)
- See more at: http://www.bistromama.pl/#sthash.wcZDVM5i.dpuf
Super pomysł :>
OdpowiedzUsuńJakie one piękne:)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog - kuchennespojrzenie.blogujaca.pl