Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami
Nie wyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.
Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą, na pewno kiedyś zrobię!
I jak kiedyś potrafiłam usiąść i zjeść michę jak dla drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową zachciankę i najeść się do syta :) Tym razem pierogi z poobiadowych resztek. Zostało mi trochę kaszy jaglanej, dogotowałam gryczaną, dodałam pieczarki. Farsz gotowy!
- 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
- 200 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
- Kaszę gryczaną i jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).
- Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i dość drobno siekamy. Podsmażamy na maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki.
- W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie).
- ok. 400 g mąki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i śmietanę.
- Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas).
- Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze zaklejamy brzegi.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski.
- Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały.
- Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem.
- Smacznego!
farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 300 g półtłustego twarogu
- 150 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
Kaszę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, boczek i cebulkę
podsmażyłam. Połączyłam wszystko z przestudzoną kaszą i twarogiem.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawałam krążki, nakładałam łyżką farsz i lepiłam pierogi.
Duże pierogi :) bo to takie chłopskie, siermiężne jedzenie, więc musiały być duże.
Można podawać z roztopionym masełkiem lub okraszone boczkiem.
Ja do takich pierogów lubię wypić szklankę zimnego mleka.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2011/11/pierogi-z-kasza-gryczana.html#sthash.XtdFp4Wg.dpuf
ciasto na pierogi:
- ok. 400 g mąki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku
robimy dołek, dodajemy roztopione masło i śmietanę. Zaczynamy mieszać i
wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie
gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część
pracy za nas).
Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub
szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze
zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc
od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki
cedzakowej i przekładamy do miski. Polewamy roztopionym masłem, żeby
pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Podajemy z roztopionym
masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/10/pierogi-ruskie.html#more
Jutro, jutro, jutro...
OdpowiedzUsuńObym się nie dała skusić dziś - za chwilę 21... ;-)
Widziałam efekt :) Imponujące!!! Ale z tym mmsem to czary jakieś :) Dziś go dopiero otrzymałam :)
UsuńMój ulubiony farsz ☺
OdpowiedzUsuńJa też lubię z kaszą pierogi :)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńchodzi za mną połaczenie kasza plus pieczarki...wiec może właśnie pierogi?;)Aga
OdpowiedzUsuńA no :) U mnie wyszło przez przypadek ale kasza z pieczarkami to zawsze dobry duet :)
UsuńMega smacznie te pierożki wyglądają. Farszu z kaszą gryczaną używałam do sera białego zamiast ziemniaków.
OdpowiedzUsuńTakie polsko - ruskie. Z pieczarkami i mixem kasz nie próbowałam jeszcze:-)
Pozdrawiam BM.
Z kaszą i białym serem są super! Miałam robić w ubiegły weekend ale wygrała pizza :) Pozdrawiam Aniu serdecznie!
UsuńWitam serdecznie:) .... dziś po raz pierwszy zrobiłam farsz do pierogów z kaszą gryczaną ... jaglaną zresztą podobnie:). Dodałam 100 g kaszy jaglanej zamiast 200 g .... ale głownie dlatego, że chciałam uzyskać mniejszą ilość pierogów .... i powiem tyle - genialne są te pierożki, bardzo wciagające, choć nie da się ich dużo zjeść, bo są syte ... a przy okazji ile w nich zdrowia:). Dziękuję za kolejny wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo się cieszę, że smakowały :) I to prawda, że sycące! Choć pewnie kiedyś zjadłabym dwa razy tyle co teraz :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńFaktycznie istnieje wiele sposobów na przygotowywanie ciasta na pierogi, ten z Twojego przepisu nie jest zbyt popularny, ale jak najbardziej warto go przetestować. A co do farszu, to połączenie kaszy gryczanej, kaszy jaglanej oraz pieczarek musi być naprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuńi pyszne są z bobem:D Piękny kolor ma nadzienie!
OdpowiedzUsuń