Chicken Pie wg Jamiego Olivera
Są takie przepisy, że wystarczy 1,5 godziny wieczorem i wszystko napisane, zdjęcia gotowe, klikam "publikuj" i poszło. A są takie jak ten, nad którym ślęczę od tygodnia i cierpliwości mi brakuje. Napiszę dwa zdania i zamykam laptopa. Wiem z czego to wynika, zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pisze się przepisy na ciasta niż na dania z kurczakiem (zwłaszcza z rosołu) w roli głównej.
Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko od początku, tzn. piecze specjalnie kurczaka itd. Ja wykorzystałam mięso z ćwiartek, na których gotowałam rosół. Oszczędność czasu oraz zagospodarowanie kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;)
Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
- 3 średnie ziemniaki
- 3 marchewki z rosołu
- 8-10 pieczarek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30%
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól, pieprz do smaku
- arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek.
- Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni na pozostałym maśle.
- Obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i rwiemy je na kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku.
- Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut.
- Podajemy od razu. Smacznego!
wspaniała zapiekanka!
OdpowiedzUsuńJa mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję czasami do pasztetu, ale już wiem co będzie na obiad w poniedziałek. :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam :)
Usuń