Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kurczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami



Tydzień temu chodziłam jeszcze w balerinkach. Siedzieliśmy na ławce na wzgórzu uniwersyteckim i jedliśmy lody w ostatnich promieniach słońca, tuż przed 17-tą. Albo szliśmy na przedszkolny plac zabaw. Dzieci bez czapek, w bluzkach z długim rękawem, robiły babki z piasku albo uprawiały zjazd bobslejowy na własnej pupie prosto do piaskownicy.
A wczoraj? Wczorajszą szok przeżyłam z temperaturą. 0 (słownie: ZERO) stopni. Wychodząc z domu parę minut po 6 rano zastanawiałam się czy nie będę śmiesznie wyglądać w kozakach. Nie wyglądałam... śmiesznie to bym wyglądała w balerinkach. No jak tak można i kto tym zarządza?? To nieludzkie, tak z zaskoczenia, bez czasu na zmianę obuwia, bluzek na swetry, kurteczek na wełniane płaszcze. Rękawiczki, czapki, szaliki jeszcze na strychu, ale może powinnam domyślić się wcześniej? Kiedy zobaczyłam świąteczne czekoladki na półce w supermarkecie?

Bez względu na temperaturę, nie mam zamiaru zaprzestać chodzenia do pracy na piechotę. Bo na wieczorną aktywność poza domem o tej porze roku nikt mnie nie wyciągnie. Jestem z tych, którzy domowe ciepło (w dosłownym znaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki  i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad  kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) 


Kurczak:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również pałki, udka)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła  
Przygotowanie:
  1. Piersi kurczaka myjemy i usuwamy błonki. Odcinamy polędwiczki, a każdą pierś kroimy na 2-3 części (najlepiej lekko pod skosem). 
  2. Każdy kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.
 Sos:
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 8-10 szt. suszonych pomidorów 
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania  
  • sól, pieprz, ulubione zioła (dodałam tymianek)
Przygotowanie:
  1. Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Mniejsze kroimy na pół, większe na 3-4 części. Lekko podsmażamy na maśle.
  2. Do pieczarek dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (nie trzeba ich odsączać z oleju).
  3. Dodajemy śmietankę i doprowadzamy na krótką chwilę do wrzenia. Powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. ja dodałam tylko tymianek.
  4. Podsmażonego kurczaka przekładamy do sosu, podgrzewamy i podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. 
  5. Smacznego!

21 komentarzy:

  1. W weekend muszę koniecznie zrobić :) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ten smak :) Kilka prostych wydawałoby się składników i niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niewiele trzeba czasami, żeby zwykłego kotleta zamienić na coś bardziej wykwintnego :)

      Usuń
  3. Cudowny przepis, już zapisany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz do dzieła :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Powiem tyle - robiłam tego kurczaka już kilkukrotnie i serdecznie wszystkim polecam, bo jest genialny po prostu ... a moja Rodzinka zmiata go z talerzy w 3 sekundy:). Dziękuję za przepis:)

      Usuń
  4. Wyszło pychotne. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie!!! Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zrobiłam dziś na obiadek. Cudo! Narzeczony w 7 niebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy29/10/17

    Tak sobie myślę i myślę i się zastanawiam, czy pasowałyby do tego kopytka? :)

    Agata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy8/11/17

    Hmmm a czy z makaronem też mogłoby być? Tylko kurczak drobniej pokrojony :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy30/12/17

    Zdjęcia rozpaliły mój apetyt, tak więc dziś na obiad upichciłam powyższe. Niesamowicie smaczna potrawa, taka prosta, kilka przypraw, achh będę częściej powtarzać :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam, Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo mi miło :)))) I bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam, Justyna.

      Usuń
  10. obłędne! Wszystkie moje ulubione smaki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe!!! Jutro będę robić kolejny raz. Mam pytanie- jaka surówka pasuje do tego dania??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie biorę się za bardzo podobny przepis :) A jeśli chodzi o surówkę, to dobra będzie np. czerwona kapusta ale my najczęściej jemy z kiszonym ogórkiem :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger