Kurczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Tydzień temu chodziłam jeszcze w balerinkach. Siedzieliśmy na ławce na wzgórzu uniwersyteckim i jedliśmy lody w ostatnich promieniach słońca, tuż przed 17-tą. Albo szliśmy na przedszkolny plac zabaw. Dzieci bez czapek, w bluzkach z długim rękawem, robiły babki z piasku albo uprawiały zjazd bobslejowy na własnej pupie prosto do piaskownicy.
Bez względu na temperaturę, nie mam zamiaru zaprzestać chodzenia do pracy na piechotę. Bo na wieczorną aktywność poza domem o tej porze roku nikt mnie nie wyciągnie. Jestem z tych, którzy domowe ciepło (w dosłownym znaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :)
Kurczak:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również pałki, udka)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
- Piersi kurczaka myjemy i usuwamy błonki. Odcinamy polędwiczki, a każdą pierś kroimy na 2-3 części (najlepiej lekko pod skosem).
- Każdy kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 8-10 szt. suszonych pomidorów
- 300 ml śmietanki 30 lub 36%
- świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania
- sól, pieprz, ulubione zioła (dodałam tymianek)
- Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Mniejsze kroimy na pół, większe na 3-4 części. Lekko podsmażamy na maśle.
- Do pieczarek dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (nie trzeba ich odsączać z oleju).
- Dodajemy śmietankę i doprowadzamy na krótką chwilę do wrzenia. Powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. ja dodałam tylko tymianek.
- Podsmażonego kurczaka przekładamy do sosu, podgrzewamy i podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem.
- Smacznego!
W weekend muszę koniecznie zrobić :) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńJuż czuję ten smak :) Kilka prostych wydawałoby się składników i niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńTak, niewiele trzeba czasami, żeby zwykłego kotleta zamienić na coś bardziej wykwintnego :)
UsuńCudowny przepis, już zapisany:)
OdpowiedzUsuńTo teraz do dzieła :) Pozdrawiam!
UsuńPowiem tyle - robiłam tego kurczaka już kilkukrotnie i serdecznie wszystkim polecam, bo jest genialny po prostu ... a moja Rodzinka zmiata go z talerzy w 3 sekundy:). Dziękuję za przepis:)
UsuńWyszło pychotne. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego :)
OdpowiedzUsuńCudnie!!! Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam dziś na obiadek. Cudo! Narzeczony w 7 niebie ;D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Na zdrówko!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę i myślę i się zastanawiam, czy pasowałyby do tego kopytka? :)
OdpowiedzUsuńAgata :)
Nawet bardzo :)
UsuńHmmm a czy z makaronem też mogłoby być? Tylko kurczak drobniej pokrojony :)
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej!
UsuńZdjęcia rozpaliły mój apetyt, tak więc dziś na obiad upichciłam powyższe. Niesamowicie smaczna potrawa, taka prosta, kilka przypraw, achh będę częściej powtarzać :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam, Asia.
OdpowiedzUsuńBaaaardzo mi miło :)))) I bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam, Justyna.
Usuńobłędne! Wszystkie moje ulubione smaki!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!! Jutro będę robić kolejny raz. Mam pytanie- jaka surówka pasuje do tego dania??
OdpowiedzUsuńWłaśnie biorę się za bardzo podobny przepis :) A jeśli chodzi o surówkę, to dobra będzie np. czerwona kapusta ale my najczęściej jemy z kiszonym ogórkiem :)
Usuń